НОВИНИ

НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:10, 20.04.2022 (обновена)
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Агенция "Пътна инфраструктура" ще плати веднага 50% на пътните фирми, които поддържат републиканската пътна мрежа и 100% по договорите за маркировка и мантинели. Следващите плащания ще стават след санкция на Народното събрание и одобрението на междуведомствена комисия от две министерства - регионалното и финансовото, както и от Комисията по регионално развитие в парламента. Народното събрание взе решението със 122 гласа "за".

Трудно взето решение след втори тур 4-часов дебат и то, защото се блокират две от партиите в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". След като миналата седмица не можаха на среднощно заседание да вземат едно решение от три внесени проекта, този сценарий можеше да се повтори и днес, тъй като за днешното заседание бяха внесени отново два проекта - на "Продължаваме промяната" и на "Има такъв народ". В крайна сметка депутатите приеха варианта на "Продължаваме промяната".

Две седмици разправии приключиха с решение след вчерашен коалиционен съвет и два проекта за гласуване в зала днес. Вносителите на едно от предложенията - "Продължаваме промяната", призоваха да се реши проблемът с плащанията.

"Ние разбираме, че държавата е притисната до стената и трябва да вземем някакво решение, просто обстоятелствата са такива. В момента никой не поддържа републиканската пътна мрежа. Правим соломоновско решение, в което даваме 50% в момента, но слагаме контрол за вторите 50%, като комисия между МФ и МРРБ ще излезе с доклад по тези договори, 34 договора, които се проверяват и този доклад ще влезе за становище в комисия на парламента, беше заложена една комисия - това ще бъде ресорната регионална комисия", заяви Настимир Ананиев от парламентарната група на "Продължаваме промяната", председател на Комисията по регионално развитие.

От ГЕРБ-СДС отново контрираха, че този проблем е в компетенциите на Министерски съвет и че се нарушава Конституцията.

"Вие би трябвало да сте наясно, че този въпрос е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт и на Министерския съвет. Нека припомня член 8 на Конституцията, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Очевидно е, че в този случай МС се опитва да прехвърли своята отговорност на Народното събрание", допълни Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ.

От БСП попитаха бившите управляващи не им ли е неудобно да говорят така, като са довели нещата дотук.

"Не ви ли е неудобно колеги от ГЕРБ точно вие да излизате и да говорите за пътища. При положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години. И наистина трябва да си носител на Оскар, за да говориш по този начин. Точно за пътища. На следващо място как ви се струва да имаш налични 710 млн. и да подпишеш договори за 3 милиарда и 300 млн. Трябва да си Остап Бендер, за да го направиш това нещо", добави Борислав Гуцанов от ПГ на БСП, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Партия "Възраждане" и днес повториха, че договорите с пътните фирми са незаконни.

"Да ви напомня, че става въпрос за над един милиард лева. Ние разглеждаме това предложение, което вчера беше устно внесено в регионалната комисия под формата на редакционни поправки, нещо с което почти половината от комисията не бяха съгласни. И пак повтарям, че нищо от миналата седмица, от дебатите, не успяхте да разберете - проблемът наистина е правен и това, което правите в момента, е да ни въвличате в една корупционна схема", заяви Елена Гунчева от "Възраждане".

Председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" поиска парите да не се плащат от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура", защото такива пари там няма.

"По първа точка е записано Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от утвърдения бюджет за 2022 година. Много се радвам, че тук има членове на бюджетната комисия, повечето присъстват на този дебат, аз не си спомням в държавния бюджет да сме гласували такава сума, ако вие си спомняте ме поправете. Правя предложение АПИ да заплати от централния бюджет за 2022 година и да следва текста", каза Любомир Каримански от парламентарната група на "Има такъв народ", председател на Комисията по бюджет и финанси.

Започва ли разплащането към пътните фирми?

Малко след това председателят на групата на "Има такъв народ" поиска да оттеглят предложението си.

"Ние и вие да отхвърлим предложението на г-н Каримански, за да постъпим коалиционно, защото проблемът е голям и засяга твърде голяма група хора", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Не знам дали е тъпо, но във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи противозаконно и ако това е релевантно на тъп, значи е тъпо", каза още Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Единствено "Демократична България" не участва в дебата.

Парите ще започнат да се плащат след празниците.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Десислава Маркова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредният руски ултиматум Мариупол да падне изтече - градът не се предаде
Поредният руски ултиматум Мариупол да падне изтече - градът не се предаде
Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от България (Обобщение)
Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от България (Обобщение)