НОВИНИ

Какви мерки за справяне с високите цени ще предприеме правителството? (Обобщение)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:58, 20.04.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството продължава да обсъжда пакет от мерки за справяне с високите цени на храните, горивата и консумативите. Мерките са разделени в няколко групи и предвиждат увеличение на доходите, както и намаление на цените.

Петков на заседанието на МС: Днес ще обсъдим цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени

Четиримата коалиционни партньори са предложили свои мерки за справяне с високите цени, породени от инфлацията. Сред мерките, които засега срещат сериозна подкрепа, е намаление на ДДС на хляба - плодовете и зеленчуците. Мярката е спорна дотолкова, че не гарантира намаление на крайната цена на продуктите за битовите потребители, а само облекчение за производителите.

Под въпрос е обсъжданата мярка за намаляване на акциза за горивата, тъй като България е на минимални разрешени нива в ЕС.

Втората група мерки е свързана с увеличение на доходите в бюджетната сфера и на пенсиите. Все още обаче коалиционните партньори не могат да се разберат за увеличението на минималната работна заплата от юли.

Правителството обсъди пакет антикризисни мерки за справяне с високите цени, но не взе решение.

"Очаквам от министерството на финансите да ни даде в скоро време и предложения във връзка с ДДС на хляба както сподели, че е възможно, както и на плодовете и зеленчуците", каза премиерът Кирил Петков.

До този момент финансовият министър е заявил, че е против различните ставки на ДДС, защото не водят до намаление на цените, каквато е целта, но все пак ще бъдат направени изчисления.

"Мисля, че имаме напредък в коалцията, имаме поне начало на съгласие, да направим в няколко посоки мерки", уточни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Обсъждат се мерки за намаляване на някои данъци като ДДС за хранителните продукти и акциза за горивата. Предвижда се намаляване на цените на вода, ток и парно. Увеличаване на доходите - пенсии и минималната работна заплата. Отделно има предложение и за намаление на наказателните лихви по забавени плащания. Нинова заговори и за изземване на свърхпечалбите както на държавните дружества, така и на частните в енергетиката.

"Обмисляме и въвеждане на едно допълнително облагане върху свръхпечалбите, натрупани заради инфлацията", добави Корнелия Нинова.

Мерките, по които няма консенсус в коалицията, са въвеждане на таван на цените на храните и въвеждане на необлагаем минимум при подоходния данък. Евентуалното намаляване върху акцизите на горивата също може да се окаже проблемно, смятат от бранша.

"Отново тук дори ситуацията е още по-тежка, тъй като България е на разрешените нива на акцизи и в директивата, която го налага, няма процедура, която да дава възможност това да бъде поискано от една държава членка", каза Светослав Бенчев, от Българска петролна и газова асоциация.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%

Окончателните мерки за справяне с високата инфлация се очаква да бъдат готови до две седмици. Изпълнението им обаче може да отнеме доста повече време заради нуждата от законодателни поправки.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Милена Кирова, Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глушкова спечели българския дуел с Вангелова на старта в Кайро
Глушкова спечели българския дуел с Вангелова на старта в Кайро
Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна
Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна