НОВИНИ

Пътните строители остават в протестна готовност (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:10, 20.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Протести в очакване парламентът да разреши на Агенция "Пътна инфраструктура" да се разплати с пътностроителните фирми. Те настояха обаче държавата да им изплати не само 50%, а цялата дължима сума в размер на един милиард лева за свършена според тях работа.

Протестното шествие на пътностроителните фирми в София блокира за близо два часа центъра на столицата. От браншовата камара са категорични, че е напълно изпълнимо искането им държавата да се издължи на 100% за свършената работа.

"Изпълнимо е. Още повече, че имаме поет ангажимент от премиера Кирил Петков веднага щом междуведомствената група приключи в срок до 7 май своята работа, в рамките на три седмици след това да мине през комисията в Народното събрание и да започне разплащането и на вторите 50%", заяви Стефан Чайков от БКК "Пътища".

"Надявам се следващата седмица да има постъпления по сметките на фирмите и да се разплатят с доставчиците на горива, да започнат нормално работа", допълни Георги Златев от БКК "Пътища".

Протести и блокади на ключови кръстовища имаше и на много места в страната.

Строители от Варна препречиха с тежкотоварни автомобили едното платно на АМ "Хемус" в посока София.

"От близо една година нямаме плащания от агенцията за изпълнена работа, която реално е изпълнена, приета, с подписани всички документи, които се изискват", добави Светослав Добрев.

В област Хасково, където една от фирмите има да получава 40 млн. лв. за ремонти и зимно поддържане, пътните строители блокираха пътя Хасково - Димитровград и магистрала "Марица" при Свиленград.

Пътностроителни фирми от Благоевград с тежка техника и камиони блокираха кръстовището, което свързва АМ "Струма" с главен път Е-79 в посока Кулата.

Засега протестите спират, но от пътния бранш заявиха, че остават в протестна готовност, докато парите не постъпят по сметките на фирмите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строители от "Автомагистрали Черно море" затвориха четири възлови пътя в знак на протест
Строители от "Автомагистрали Черно море" затвориха четири възлови пътя в знак на протест
Божинов на сръбски: Ще подкрепям Сърбия на Световното в Катар (ВИДЕО)
Божинов на сръбски: Ще подкрепям Сърбия на Световното в Катар (ВИДЕО)