НОВИНИ

Какви са реакциите в българския парламент след посещението в Битоля

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 20.04.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

След като българската държавна делегация посети тази събота Битоля за откриването на културен център и това предизвика напрежение последва и отговор на премиера Ковачевски. Казва, че е провокиран повторно говорът на омразата и недоверието. Имаше реакции и в нашия парламент.

Премиерът на Северна Македония: Посещението на българската делегация в Битоля събуди духовете от миналото

Във видеообръщение премиерът на Северна Македония заявява, че за да бъде успешен диалогът с България нито една от двете страни не трябва да прави крачка назад, не трябва да бъде допуснато постоянно връщане към миналото, което води до еднодневна политическа печалба, но дългосрочно уврежда крехките отношения.

"За съжаление след последното посещение на българската делегация в Битоля се разбудиха духовете от миналото, подтиквайки повторно говора на омразата и недоверие, против които успешно се борехме. Напълно разбирам и гнева на гражданите от изминалите дни. Вярвам, че трябва да продължим и да работим за заздравяване на диалога и напредване на отношенията между двата народа до разрешаване спора", заяви Димитър Ковачевски, премиер на Република Северна Македония.

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че с посещението на българската делегация в Битоля е оказана подкрепа на българите там. БСП обвързаха изявленията на македонските власти с бъдещите разговори.

"Подобно изявление затруднява диалога и разговорите и по-скоро би трябвало да се въздържаме и двете страни от подобни заявления, ако искаме да има някакъв напредък", допълни вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Оказахме подкрепа на нашите сънародници в страната и в тази връзка не може да има никакви коментари относно влошаване на езика между двете страни", добави Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Има такъв народ" смятат, че от Северна Македония умишлено всяват смут. От "Демократична България" призоваха за умереност.

"Умишлено имам чувството, че всяват още по-голям смут в тези български разговори. За пореден път призовавам тези, които си мислят, че може да продават България да ревизират позицията си, защото в противен случай това ще е взрив в самата коалиция, ще е взрив в българското общество", заяви Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

"Бъдещето на тази коалиция постоянно някой я поставя, някой шантажира, извива ръце, това не съм сигурен какво носи. Това не води до никакъв път напред. Аз мисля, че българските политици трябва да мислят повече за националната отговорност", допълни Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

ГЕРБ смятат, че премиерът Кирил Петков трябва да внимава какво обещава.

"Защото всеки път, когато от там се поеме ангажимент, след това се правят три крачки назад. Той да ги чуе и да мисли, когато обещава България да вдигне ветото си без да се изпълнят и рамковата позиция, и две становища на КСНС", коментира Екатерина Захариева, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" определят политиката на Северна Македония в момента като антибългарска.

"Кога Кирил Петков и Теодора Генчовска и МВнР ще изпрати официална дипломатическа нота до Северна Македония при положение, че границата е премината неколкократно? Какво трябва да стане в Македония - да започнат да бият българи по улиците ли и да ги убиват, за да имаме реакция?", заяви Ангел Георгиев, депутат от ПГ на "Възраждане".

"С доста голяма изненада видях реакцията както на политическо ниво, така и на ниво НПО от страна на РСМ. Външно ще излезе с официална позиция", каза още министърът на външните работи Теодора Генчовска.

ДПС се въздържаха от коментар.

Автори: Милена Кирова, Александър Марков, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антивоенно шествие в Слънчев бряг: Украинци и техните деца благодариха на България
Антивоенно шествие в Слънчев бряг: Украинци и техните деца благодариха на България
Бруно Бекман: За жестокостите в Буча от първо лице
Бруно Бекман: За жестокостите в Буча от първо лице