НОВИНИ

Антивоенно шествие в Слънчев бряг: Украинци и техните деца благодариха на България

bnt avatar logo
от БНТ
21:14, 20.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Украински бежанци организираха шествие срещу войната и в знак на благодарност, че са намерили убежище в България.

Въпреки силния дъжд централната алея в Слънчев бряг се оказа тясна за украинците, които искат да изкажат своята благодарност към България, хотелиерите и доброволците, които им оказват подкрепа още в първия ден на войната.

"Искам да кажа на българския народ едно голямо "Благодаря!". Дълбок поклон за това, че ни приехте. Благодаря за това, че ни подкрепяте, благодаря за всичко", заяви Светлана Довган.

"Стоим под дъжда, защото искаме светът да види и чуе нашата молба за мир. Твърдо да се противопоставим срещу убийствата в Украйна, да изкажем благодарност на България за подкрепата и искаме скоро да се приберем в мирна Украйна", допълни Анна Добаченко.

С шествие, което украинците нарекоха "поход на мира", преминаха по централните алеи в курорта, пеейки украинския, но и българския химн. И заявиха, че те също са готови да помагат на българите.

"Колко много украинци са дошли тук и искаме да кажем, че с всичко, с което можем да бъдем полезни, всички дейности, с които можем да съдействаме, винаги сме готови да се включим", добави Александра Сидорова.

Украинците отправиха послание и към своя народ, който се сражава за свободата на родината им.

"С този митинг искаме да подкрепим нашите войници, да подкрепим нашата родина. Знайте, заедно с вас сме!", каза още Виктор Зоравски.

Демонстрацията продължи близо два часа, в които украинците със сълзи в очите изказваха благодарност и надежда, че скоро войната ще приключи.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист продължи победния си път и в Пловдив
Рилски спортист продължи победния си път и в Пловдив
Балкан (Ботевград) се класира за Финалната четворка на Балканската лига
Балкан (Ботевград) се класира за Финалната четворка на Балканската лига