НОВИНИ

Калина Константинова: България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от войната в Украйна

калина константинова българия продължи грижи всички невинни хора бягат войната украйна
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 20.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора. Показахме, че заедно можем да се справим с всяко предизвикателство, за което свидетелства и сърдечната благодарност, която външният министър на Украйна г-н Кулеба публично изказа на България. Това заяви във Фейсбук вицепремиерът Калина Константинова.

По думите ѝ от самото начало е обявено, че хуманитарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31 май.

"Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно партньорство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите", допълни Калина Константинова.

Според нея след като страната ни е настанила бягащите от войната в Украйна на сигурни и уютни места, фокусът е върху следващата задача - да им се осигури достъп до пазара на труда, като преди това се отворят нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата на украинските бежанци.

"Изследванията показват, че над 70% от украинците искат да започнат работа веднага и над 60% от тях са висшисти. Работим активно, за да намерим най-добрия начин и за да създадем най-добрите условия, с които да стимулираме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази трудна, но изключително важна задача", добави Калина Константинова.

Тя поясни, че хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и на българското общество.

"Единственото, което искат, е да се завърнат у дома. А докато това стане възможно, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който бихме искали някой да се погрижи за нас", каза още Калина Константинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глушкова спечели българския дуел с Вангелова на старта в Кайро
Глушкова спечели българския дуел с Вангелова на старта в Кайро
Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна
Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна