НОВИНИ

125 плаката по повод 125 години цирк в България

Айше Сали
от Айше Сали
21:54, 20.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Драгомир Драганов събира 125 плаката по повод 125 години от създаването на цирка у нас. Откриването на изложбата беше тази вечер в зала "Райко Алексиев".

Плакатите на Драго носят спомена за безгрижните времена, когато чрез магията на цирка едно от популярните лица на БНТ започва да разбира по-добре света.

"Откривах доброто и лошото, откривах представите си за смелост, за риск, за общуване с нашите по-малки братя - животните", спомня си Драгомир Драганов.

А върху плакатите, които трябва да впечатляват хората, за да дойдат на представление, са работили едни от най-добрите български художници. Сред тях са Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Атанас Михалчев.

"Цирковият плакат е един весел глашатай. Глашатай, който носи само добри новини - предизвиква ни да се върнем в детството, да помечтаем, да се прехласнем по един винаги необичан свят", допълва Драгомир Драганов.

Най-старите плакати в изложбата са създадени през 50-те години на миналия век. Зад откриването на всеки един от тях стои история. Голяма част от тях са подарък.

"Горд съм, че те предпочетоха да завещаят на мен своите архиви, защото вярват, че аз мога да ги опазя повече, отколкото дори децата им. Радвам се на приятелството на голяма част от българските циркови артисти и за мен това е едно от най-големите богатства, които имам в живота си", споделя Драгомир Драганов.

И затова плакатите са не просто колекционерска страст, а част от сърцето на техния притежател.

Айше Сали/Иван Антонов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков обсъди стратегическите планове на НАТО с адмирал Роб Бауер
Кирил Петков обсъди стратегическите планове на НАТО с адмирал Роб Бауер
Черноморец победи Черно море в последния мач на Веселин Георгиев във Варна
Черноморец победи Черно море в последния мач на Веселин Георгиев във Варна