НОВИНИ

Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:39, 21.04.2022
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна, въпреки многократното искане на ГЕРБ-СДС. Коалиционните партньори в управлението заявиха, че имат нужда от време, за да вземат окончателното си решение. "Демократична България" намекна, че, ако не се приеме изпращането на военна помощ за Украйна, може да напусне коалицията.

Още в началото на деня от ГЕРБ-СДС поискаха в пленарната зала да бъдат обсъдени и трите предложения за оказване на помощ на Украйна - на ПП, на ГЕРБ-СДС и на ДБ. Вчера парламентарната комисия по външна политика одобри само предложението на "Продължаваме промяната", в което се посочва, че България може да окаже хуманитарна, финансова и техническа помощ за защита на Украйна.

Другите две предложения на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България", в които се говори директно за военно-техническа помощ, бяха отхвърлени. В крайна сметка беше решено тази тема да бъде обсъдена още един път от коалиционните партньори и тогава да се вземе окончателното решение.

Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности

ГЕРБ-СДС упорито настояха няколко пъти през деня темата за помощта за Украйна да бъде обсъдена в пленарна зала днес.

"Вчерашният проект на решение, който предложиха управляващите в комисията на практика е куфар без дръжка, безполезен предмет, негоден да служи дори за параван, че правителството е свършило нещо по отношение на конфликта в Украйна", заяви Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Нашият изказ по оръжията е следният - както всички евроатлантически държави, взехме решение, знае се какво се праща, носи се отговорност, дали е помощ, дали е срещу пари или както има богати държави могат да платят в полза на Украйна. Това казваме ние, ясно, точно, нима руснаците не знаят, че това оръжие стига до Украйна", допълни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Продължаваме промяната" поискаха да се изчака докладът на Външната комисия от вчера и тогава да се гласува решение. Председателят на групата Андрей Гюров посочи, че за тях е изключително важно коалицията да се обедини и около детайлите. И когато предложението влезе в пленарна зала, всеки ще гласува по съвест.

"Комисията подкрепи нашето предложение за решение, то е рамково, очакваме да се обединим и в детайлите в парламентарната зала, за това ни трябва известно време, това са много важни решения, които не можем да взимаме на коляно и в последния час и момент, затова ще отидем точно с тази нагласа на Коалиционния съвет", каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов беше ясен, че ще подкрепят само решение, което включва изрично посочване на военна помощ. Призова темата да бъде обсъдена отново от Коалиционен съвет. Намекна, че, ако не се приеме тяхното предложение, може да напуснат коалицията.

"Аз просто се опитвам да не боравим с ултиматуми. Но има реалности и тези реалности са такива, че ако управлението не може да съответства на своята идентичност, която заявява с действия, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм", заяви Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От БСП също заявиха, че имат нужда от време за това важно решение.

"Всяка една парламентарна група, всеки народен представител да се запознае по възможно най-детайлния начин какво е било обсъждано вчера на комисия и едва тогава да влезе този въпрос в Народното събрание. Не смятам също, че който и да е външен министър може да казва какво да се прави на НС на България", допълни Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".

"Има такъв народ" очакват да чуят какво точно ще се обсъжда в залата и тогава ще преценят.

"Един път завинаги да се изчисти тази ясна позиция, каква е цялостната позиция на България, да влязат в пленарна зала всички предложения, да бъдат подложени на дебат, за да изчистим всъщност какво изпращаме", заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

От "Възраждане" отговориха с ирония на "Демократична България" при какви условия ще подкрепят военна помощ за Украйна.

"Ако тази военна помощ бъде занесена в Украйна от парламентарната им група, а техните народни представители се включат като доброволци да помагат там", каза още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ДПС не се включиха в този дебат.

Очаква се Коалиционният съвет да обсъди тази тема веднага след великденските празници, още във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Коалицията няма принципи и коалиционното споразумение не работи
Екатерина Захариева: Коалицията няма принципи и коалиционното споразумение не работи
Кулеба поиска военна помощ от България, ПП ще опита да обедини коалицията по въпроса (обобщение)
Кулеба поиска военна помощ от България, ПП ще опита да обедини коалицията по въпроса (обобщение)