НОВИНИ

Мариупол е превзет - 2000 украински военни са блокирани в завода "Азовстал"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:05, 21.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Ключово развитие на войната в Украйна. Москва съобщи, че Мариупол е превзет. В завода "Азовстал" обаче остават около две хиляди украински войници, които отказват да се предадат. В самия Мариупол са блокирани около 120 000 души, съобщи Володимир Зеленски. Владимир Путин нареди обсада, но не и щурм на металургичния комплекс. Киев търси начини за безопасно извеждане на хората в завода.

Путин нареди да не бъде щурмуван "Азовстал", но поиска да бъде херметически блокиран. Разпореждането беше обявено, след като министърът на отбраната докладва на руския президент, че над 2000 украински военни се крият в огромния завод, под който има голяма мрежа от тунели и бомбоубежища.

Путин нареди да се отмени атаката срещу "Азовстал". Шойгу твърди, че е превзет Мариупол

"Предлаганият щурм срещу промишлената зона смятам за нецелесъобразен. Нареждам да бъде отменен. В този случай трябва да мислим за запазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да влизаме в тези катакомби и да пълзим под земята покрай тези промишлени съоръжения. Блокирайте индустриалната зона, за да не прелети и муха. Предложете още веднъж на всички, които все още не са сложили оръжие, да направят това", заяви руският президент.

Владимир Путин обяви, че Русия ще се отнесе с уважение към украинските войници, а ранените ще получат медицинска помощ.

В "Азовстал" се намират военни от 36-а бригада на морската пехота на Украйна. Вчера командирът ѝ каза, че хората му няма да се предадат, но помоли международната общност за помощ за ранените 500 войници и стотиците жени и деца, които по думите му също са блокирани в промишлената зона.

Засега няма официално потвърждение от Киев за превземането на Мариупол, но от украинското външно министерство отправиха призив в Туитър:

"Азовстал" непрекъснато е бомбардиран от Русия, въпреки големия брой хора, криещи се там. Украинците не вярват на руските войски и се страхуват да не бъдат депортирани и убити. Има спешна нужда от хуманитарни коридори от завода и гаранции, че хората ще бъдат в безопасност".

Главният преговарящ на Киев призова за преговори, посветени специално на пристанищния град.

"Да. Без никакви условия. Готови сме да проведем "специален кръг от преговори" в Мариупол. На четири очи. За да спасим нашите момчета, Азов, военните, цивилните, децата, живите и ранените. Всички. Защото те са част от нас. Защото те са в сърцето ми. Завинаги", добави Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още чака отговор от Киев на последните отправени предложения, въпреки твърденията на президента Володимир Зеленски, че не е получил такъв документ.

"Украинските военни имаха и все още имат възможност да свалят оръжието и да напуснат през коридори. Те имаха тази възможност преди изявлението на Зеленски", каза още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според Москва обстановката в Мариупол е спокойна. Руската държавна телевизия разпространи кадри на почти изцяло разрушената общинска болница.

Болницата не може да приема пациенти. Функционира единствено моргата.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийски шеф от CEV и БФВ правят семинар за нашите рефери
Съдийски шеф от CEV и БФВ правят семинар за нашите рефери
МВнР с позиция след посещението в Битоля: Отново ставаме свидетели на говор на омразата срещу България
МВнР с позиция след посещението в Битоля: Отново ставаме свидетели на говор на омразата срещу България