Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради системно замърсяване: Спряха работата на ТЕЦ "Марица" 3

bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 21.04.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково спира дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Днес инспекцията издаде принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация.

Вижте повече в репортажа

Решението е след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието, за които са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.

Със спирането на инсталацията се преустановяват нарушенията и се предотвратява непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което се ограничава и рискът за здравето на хората.

Според заповедта за налагане на мярката „ТЕЦ Марица 3“ АД трябва да спре работа незабавно. Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към котел ОР 380в за производство на електроенергия с мощност 370 MWth.

Операторът не е спазил условието в комплексното разрешително за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид са довели до нарушение на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.

От екоминистерството напомнят, че през 2021 г. след възобновяване на работата на оператора на 25 май са регистрирани 30 стойности на серен диоксид, които превишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 (при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година).

Данните са от автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград. При една от последните проверки през февруари инспекцията е установила и изпускане на видими неорганизирани емисии от вредни вещества в сиво-черен цвят от компрометираните участъци на сградата на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като условие на разрешителното – нарушението е установено от РИОСВ всеки месец от юни 2021 г. насам.

В края на октомври при проверка по сигнал за запрашаване са установени и неорганизирани емисии от въглищен прах заради липсваща обшивка от ламарина, повредена от корозия и силни ветрове. На 5 ноември е дадено предписание за ремонт, което не е изпълнено и до момента.

От май до декември 2021 г. в РИОСВ – Хасково са регистрирани 25 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ „Марица 3” АД – Димитровград, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на действие на принудителна административна мярка е до привеждане на горивната инсталация в състояние, което да не позволява възникване на непосредствена опасност от замърсяването на околната среда по компонент атмосферен въздух, както и до недопускане на неорганизирани емисии на вредни вещества, констатирани от контролните органи.

От екоминистерството напомнямет също, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.

Снимки: МОСВ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път: Новият председател на НСИ ще бъде избран след конкурс
За първи път: Новият председател на НСИ ще бъде избран след конкурс
Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул