Днес и в събота традиционно се боядисват великденските яйца. Майки от Велико Търново, които са познавачи и големи майсторки на тези техники, показаха безвредни и естествени начини да боядисваме яйца.
Боядисването на великденските яйца започва със сваряването им и много домакини се чудят каква е технологията те да не се счупят.
"Да кажем технологично, как сваряваме яйцата, за да не се пукат, вие знаете ли тайната? Аз я знам - първо ги вадя от хладилника, за да са на стайна температура, слагам някакъв плат вътре в тенджерката и ги варя около 7 минути", споделя Лина.
Ако сте решили да боядисвате с природни багрила, трябва да имате предвид, че необходимо технологично време и затова трябва да свършите част от работата ден по-рано.
"Не е трудно, трябва предварително да се сварят поне 30 минути съставките, които искаме да използваме за багрило. След това да се охлади хубаво, докато се охлаждат, тогава да сварим яйцата, когато вече е охладено, тогава да смесим яйцето с водата, може да добавим и оцет. Оставяме яйцата за 12 или 24 часа, за да получат хубави, едни пастелни цветове, много красиви", допълва Нели.
Природата оказва се е щедра на растения, плодове и зеленчуци, които могат да оцветят великденските яйца.
"Цвекло, куркума, сушени или замразени боровинки, когато се пасират става страхотен цвят синьо, зелено, лук, червен лук, аз използвам също така и листата от спанака. Използвам брашно от коприва, също така става брашно от червен лук, от куркума стават страхотни златни яйца, това ми е любимото", казва Нели.
По думите ѝ наситеният червен цвят на първото яйце може да се получи от сушена, червена боровинка или червено цвекло.
"Слагаме здравец в чорапа, за да се запечата, след като завържем хубаво потапяме, по този начин също вкарваме всяко листенце в нашата украса", разказва още Нели.
"Аз използвам бели яйца, за да станат цветовете по-наситени, тъй като процесът е дълъг, а с белите яйца можем мъничко да го скъсим. Другото нещо, в което включваме децата, е рисуването с восък по тях, за да станат красиви. Всяко дете само си рисува любимите цветя и каквото му хрумне", споделя Миглена.
Християнската традиция повелява първото яйце да е червено и да остане в дома до следващия Великден с вярата, че ще пази семейството и ще носи здраве на всички.
"Много важно за християнското семейство е да се спази традицията, първото яйце да бъде червено. Хубаво е да се сложи пред икона, да се смени с миналогодишното. Червеното яйце е символ на здраве, благоденствие и благополучие за семейството", казва още Ивелина.
Ако искате да боядисате тази година великденските си яйца с естествени багрила, трябва да имате търпение, резултатът обаче ще бъде гарантирано добър. Най-важното обаче е доброто настроение, доброто отношение и хората, с които ще споделим светлите великденски празници.
Вижте още във видеото.
Гледайте повече от "България в 60 минути"