НОВИНИ

В тежко състояние са жените, чиято кола беше премазана от бетонна плоча край Девня

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 26.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Две жени пострадаха при тежък инцидент край Девня. Те бяха затиснати в автомобила си от срутила се върху тях бетонна плоча от предпазна естакада. Инцидентът е предизвикан от тежкотоварен камион с едрогабаритен товар, който е закачил една от подпорните греди на съоръжението. Спасителната операция за изваждане на жените от смачкания автомобил продължи с часове. Те са в болница в тежко състояние.

Все още институциите се опитват да разберат защо се е случил инцидентът. Жените се намират в операционните зали на МБАЛ "Света Анна", като им предстоят доста тежки операции.

Съоръжението е собственост на содовия завод в Девня и предназначението му е да предпазва колите от падащия отгоре варовик. От завода казаха за БНТ, че два пъти в годината се правят специални проверки на съоръжението и досега не е имало проблеми. В момента се правят замервания, които ще установят доколко то е безопасно, за да могат да минават коли под него. В момента движението по пътя Суворово - Девня се осъществява през село Кипра.

Шофьорът, предизвикал срутването на бетонната плоча, е превозвал с камиона аварирал трактор към ремонтна база в село Тополи. Малко след 9 часа, минавайки под предпазната естакада на пътя Суворово - Девня, шофьорът не е преценил височината на товара. Превозваният трактор e закачил една от подпорните греди, което предизвикало срутването на тежката бетонна плоча.

Тя буквално премазва предната част на движещия се зад камиона автомобил, в който пътуват две жени - майка и дъщеря. Те са на 61 и на 41 години. На мястото на инцидента веднага са пристигнали екипи на полицията и на "Гражданска защита". Изпратен е и кран, с който да бъде повдигната плочата.

Двете жени останаха затиснати между смачканите ламарини часове наред. По-възрастната беше извадена от колата около 11.30 ч., по-младата час и половина по-късно. Пострадалите са транспортирани до Варненската многопрофилна болница "Св. Анна". Те имат тежки травми на крайниците и на вътрешните органи.

Шофьорът на камиона работи към фирма "Пътища и мостове". Управителят Росен Колелиев заяви, че курсът до ремонтната им база в село Тополи е напълно законен и водачът има всички необходими документи за превоза на извънгабаритния товар.

"Ще бъде назначена такава експертиза, която ще установи към момента на преминаване под съоръжението каква е била височината на състава от пътни превозни средства и превозвания товар, за изясняване вината и съответно скоростта на превозваното средство", каза главен комисар Петко Камбуров - началник на сектор „Пътна полиция", Варна.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че според нормативната уредба не се изисква поставянето на пътен знак, за преминаване на превозно средство с височина до разрешените 4 метра и 20 сантиметра, тъй като височината на естакадата е над 5 метра.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционният съвет решава дали страната ни ще изпраща военна помощ за Украйна
Коалиционният съвет решава дали страната ни ще изпраща военна помощ за Украйна
БФС глоби солено ЦСКА и Левски след реваншите от полуфиналите за Купата
БФС глоби солено ЦСКА и Левски след реваншите от полуфиналите за Купата