НОВИНИ

Как Мъск ще промени Туитър?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:57, 26.04.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Милиардерът Илън Мъск вече е собственик и на Туитър. Цената, която плати, е 44 милиарда долара. Така Туитър става частна компания и вече не се търгува на борсата. Мъск обеща промени - най-вече по отношение на регулацията на свободното слово в една от най-влиятелните платформи в света.

Най-богатият човек на планетата с 268 милиарда долара, според сп. Форбс, придоби компанията две седмици, след като публично обяви желанието си да я притежава. Мъск имаше завидните 83 милиона последователи, но това не се оказа достатъчно.

Главният изпълнителен директор на "Тесла" и "Спейс Екс" инвестира в нова сфера и вече ще диктува правилата в платформата.

Като обеща да разгърне огромния й потенциал, той обяви:

"Свободното слово е основата на една работеща демокрация, а Туитър е дигиталният градски площад, където се обсъждат важните въпроси за бъдещето на обществото".

Досегашният изпълнителният директор на Туитър Параг Агравал призна вчера:

"След като сделката бъде сключена, не знаем в каква посока ще поеме платформата".

До сделката се стигна въпреки че първоначално Управителният съвет на компанията беше против, но Мъск не остави друга възможност за изход. Под натиск, бордът започна преговори с Мъск да придобие компанията срещу 54.2 долара за акция.

За някои наблюдатели, това е рискова инвестиция за милиардера, но самият Мъск омаловажи подобни опасения с думите:

"Да имаш обществена платформа, която се ползва с възможно най-голямо доверие и е с възможно най-широк обхват, е от изключителна важност за бъдещето на цивилизацията. Изобщо не ме е грижа за икономическите аспекти".

За 16 години Туитър придоби несравним авторитет и стотици милиони потребители. Макар и далеч не впечатляваща като мащаби в сравнение със свои конкуренти, Туитър е смятана за много силна като влияние върху различни социални и политически процеси като Арабската пролет и щурма на Капитолия.

Мъск нарича себе си абсолютист по отношение на свободата на словото. За мнозина, това означава по-слаба регулация на съдържанието. Активисти изразиха опасения от увеличаване на езика на омразата, загуба на умерения тон и връщане в Туитър на забранени досега личности като Доналд Тръмп, например.

Профилът на Тръмп беше премахнат след събитията от 6 януари 2021 година. Самият Тръмп лично опроверга хипотезите, че се връща в Туитър. Но американските републиканци не крият възторга си, а демократите - тревогата от сделката.

"Президентът отдавна изразява загриженост за влиянието на големите социални медии върху нашето ежедневие. И отдавна настоява технологичните платформи да бъдат държани отговорни за вредите, които нанасят. Той е отявлен защитник на съществени реформи, за да бъде постигната тази цел", каза Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Говорител на ЕК коментира, че Брюксел ще продължи да следи развитието на всички онлайн платформи, включително на Туитър.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер предупреди, че Туитър ще трябва да се адаптира към европейския регламент за онлайн съдържанието, какъвто не съществува в САЩ, като визира новия регламент за дейността на дигиталните гиганти в Евросъюза.

В Пекин говорителят на външното министерство успокои, че няма истина в спекулациите, че ще се опита да влияе върху съдържанието в Туитър, поради факта, че половината автомобили "Тесла", продадени през миналата година, са произведени в Китай.

От правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обявиха в туит:

"Загрижени сме от каквито и да било стъпки, които Туитър би направил, за да подкопае политиките и механизмите, създадени, за да защитават потребителите".

Мъск изрази надежда, че дори и най-големите му критици, ще останат в Туитър.

Ще стане ли Туитър различен и какво накара Мъск да купи социалната мрежа - вижте във видеото от разговора в "Светът и ние" с преподавателя в НБУ Георги Малчев:

Снимки:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус изгоря близо до Клисура
Автобус изгоря близо до Клисура
Задържаха близо 17 000 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Лесово"
Задържаха близо 17 000 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Лесово"