НОВИНИ

Войната в Украйна: Заплаха за Приднестровието в Молдова

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:46, 26.04.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна обвини Русия в опит да дестабилизира проруското Приднестровие в Молдова след серия експлозии в сепаратисткия район. Според местните власти обаче следите на инцидентите водят към Киев.

Ако Украйна падне, утре руските части ще са пред портите на молдовската столица Кишинев, посочи украинското ръководство, но увери, че ще гарантира стратегическата сигурност на района.

На разговори в Москва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви за координирани усилия за спасяването на човешки животи в Мариупол за независимо разследване на данните за военни престъпления в Украйна.

Киев изрази тревога от ситуацията в проруския район Приднестровие в Молдова и обвини Русия, че се опитва да въвлече територията във войната си срещу Украйна. В рамките на денонощие в Приднестровието беше осъществена серия от нападения. Мишени станаха военна част, щаб-квартирата на службата за сигурност и радиоантена от съветско време за транслация на руски предавания.

Москва посрещна новините с тревога и заяви, че следи внимателно събитията в Приднестровието. Официален Кишинев осъди опитите за въвличане на страната в действия, застрашаващи националния мир и се обяви за намиране на мирно решение на конфликта в Приднестровието.

"Според информацията, с която разполагаме, тези опити за ескалация са дело на фракции в Приднестровието, които искат война и са заинтересовани от дестабилизация на обстановката в района", каза Мая Санду - президент на Молдова.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спиране на огъня в Украйна. Той пристигна в Москва за разговори с руските лидери. Гутериш определи срещата си с външния министър Лавров като "откровена" и подчерта, че идва като посланик за мир. Сергей Лавров отхвърли украинско предложение за провеждане на мирни преговори в пристанищния град Мариупол.

"Това е мелодраматичен жест. Украинците обичат да драматизират всичко. Изглежда, че искат някаква сърцераздирателна сцена. Ако говорим за сериозна работа по преговорите, по-добре да отговорят на нашите предложения, които им представихме преди повече от 10 дни. Оказа се, че дори Зеленски не е чувал за тях", каза Лавров.

"ООН е готова да мобилизира своите човешки и логистични ресурси, за да помогне за спасяването на човешки животи в Мариупол. Предлагам координирана работа на ООН, Международния комитет на Червения кръст, силите на Украйна и Русия за безопасна евакуация на цивилните, които искат да напуснат както завода "Азовстал", така и града в направление, което изберат, както и за осигуряване на хуманитарна помощ", каза Гутериш.

Предстои посещение на Гутериш и в Киев. По-рано Лавров заяви, че военната подкрепа на НАТО за Украйна създава реален риск от Трета световна ядрена война. Според него по същество Алиансът воюва с Русия чрез проксисила, която въоръжава. Лондон не вижда непосредствена заплаха от ескалация на конфликта в Украйна и риск от използване на ядрено оръжие.

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хипи окачестви думите на Лавров като "перчене". Британският министър призна, че западните оръжията, предоставяни на Украйна, могат да поразяват цели в Русия и обяви, че Киев има пълно право да нанася удари срещу руските снабдителни линии. Москва предупреди Лондон, че ще отговори пропорционално, ако Островът продължи да насърчава Киев за удари по руска територия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без решение за Украйна на коалиционния съвет. Разговорите продължават след посещението в Киев
Без решение за Украйна на коалиционния съвет. Разговорите продължават след посещението в Киев
Сменят четирима от моряците на блокирания в Черноморск кораб "Рожен"
Сменят четирима от моряците на блокирания в Черноморск кораб "Рожен"