НОВИНИ

Българските адвокати отбелязват професионалния си празник

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:28, 22.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
българските адвокати отбелязват професионалния празник
Снимка: Архив
Слушай новината

​Софийският адвокатски съвет отбелязва професионалния празник на българския адвокат 22 ноември с жест на признателност към приноса на Димитър Греков – първия председател на Софийската адвокатска колегия, а впоследствие и първи председател на Върховния касационен съд и министър на правосъдието в Следосвобожденска България. По този повод членове на Съвета и столични адвокати поднесоха цветя на гроба му в Централни софийски гробища.

На 22 ноември през 1888 г. е приет първият у нас Закон за адвокатите, въз основа на който на 11 октомври 1897 г. е създадена и Софийската адвокатска колегия, която догодина ще отбележи своята 125-а годишнина.

В чест на празника Съветът на Софийската адвокатска колегия инициира създаването на регистър на адвокатите от САК, които практикуват и в други държави по света. Инициативата цели не само да затвърди усещането у адвокатите за принадлежност към професионална общност, надхвърляща националните граници, но и постигането на обществено значим ефект.

„Нуждата от такава систематизирана и публично достъпна база данни с професионална информация е безспорна поради факта, че голяма част от българските граждани временно или постоянно живеят и работят в чужбина и именно там те имат най-голяма нужда правата им да бъдат защитавани от адвокати, на които могат да се доверят и да споделят проблемите си на родния език. Същевременно международният характер на повечето обществено-икономическите отношения днес правят все по-наложителни контактите между българските адвокати и техните колеги зад граница“, посочи председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

​По повод професионалния празник днес отвори врати и новият адвокатски център „Библиотека и споделен офис на САК“, който се помещава в сградата на Търговския дом, втори етаж, кантора 203.

Обособяването на споделено пространство за адвокати от САК с четири работни места, оборудвани с компютри, с възможност за ползване на правно-информационни системи и за разпечатване на документи, заедно с отличната му локация на метри от Съдебната палата, ще бъде от полза за всички столични адвокати, чиито кантори не са в близост до палатата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малтретираното момиче от Цар Калоян все още е с опасност за живота
Малтретираното момиче от Цар Калоян все още е с опасност за живота
Берое преподписа с двама футболисти
Берое преподписа с двама футболисти