НОВИНИ

Българските национали по бокс потеглиха с амбиции за медали на европейското първенство за мъже и жени в Белград

Шампионатът на Стария континент в сръбската столица ще се проведе между 17 и 18 април, а предварителният списък с участници вклюва общо 13 български представители - 7 при мъжете и 6 при жените

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Бокс
13:33, 15.04.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по бокс замина с високи амбиции за предстоящото европейско първенство за мъже и жени в Белград, което ще се проведе в периода 17-28 април.

Предварителният състав при мъжете включва 7 боксьори, които ще бъдат водени от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.

"Много съм доволен от нивото, което момчетата показаха в хода на подготовката. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински за условията, които ни предостави. Правихме спаринги с Азербайджан, Мароко и Австрия, както и с някои от професионалните боксьори тук. Вярвам, че всеки от нашите момчета има сили да спечели медал в Белград", заяви селекционерът Арате.

"В състава ни се завръща Ергюнал Себахтин. Той се възстанови от контузията на ръката, макар травмата да не е напълно зараснала и може да се наложи още една операция в бъдеще време. Европейското първенство е много важно и по отношение квалификацията в Тайланд. Сега ще можем да видим на какво ниво сме и какво още трябва да изчистим в преследване на нови квоти следващия месец", допълни кубинецът.

Междувременно двамата наставници на женския тим - Борислав Георгиев и Роман Цветков - залагат 6 състезателки, сред които след дълго отсъствие заради контузия се завръща и двукратната ни европейска шампионка и бивш бронзов медалист от световно първенство Севда Асенова.

"Вярвам, че всяко едно от момичетата може да се върне с медал от Белград. Бяхме там за кратък лагер, направихме спаринги със сръбкини, хърватки, момичета от Молдова и Литва. Светлана Каменова игра със Сара Чиркович и Наталия Шадрина, които имат квоти за Париж, и ги надигра. Тя е в оптимална форма. Другите също се представиха добре. За жалост в предпоследния ден Аслъхан я удариха с глава, а Севда Асенова получи тежки удари в трупа и ребрата. Но общо взето са добре момичетата. Най-важно е да са свежи за Сърбия. Станимира беше болна и пропусна лагера, но съм сигурен, че вече в Белград ще е добре. Като я грабне атмосферата ще покаже какво може", сподели Георгиев.

"Всяка от тях е готова за медал. Силно се надявам всички да се върнат с медали, защото са опитни, тренират здраво и заслужават. Злати играе изключително сполучливо с Нина Радованович, даже не искаха да довършват спарингите. Венелина също е супер. С оглед и наградния фонд конкуренцията ще бъде много сериозна. Но това е добре, защото ще си сверим часовниците преди квалификацията в Тайланд и олимпийските игри", завърши той.

Предварителен състав мъже: Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Рами Киуан (75 кг), Кристиян Николов (80 кг), Йордан Морехон (+92 кг)

Треньорски щаб: Жоел Арате, Александър Александров, Валентин Поптолев

Предварителен състав жени: Севда Асенова (48 кг), Златислава Чуканова (50 кг), Венелина Поптолева (52 кг), Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг)

Треньорски щаб: Борислав Георгиев, Роман Цветков

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16% повече българи са пътували до Германия миналата година
16% повече българи са пътували до Германия миналата година
Петима нелегални мигранти са заловени в Одрин при опит да преминат в България
Петима нелегални мигранти са заловени в Одрин при опит да преминат в България