НОВИНИ

Българските ръгбисти гостуват на Кипър, имат шанс за класиране за плейоф за място в дивизия "Трофи"

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:31, 13.05.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
българските ръгбисти гостуват кипър имат шанс класиране плейоф дивизия трофи
Слушай новината

Националният отбор на България по ръгби ще има възможността да направи няколко забележителни постижения при гостуването си срещу Кипър днес.

Възпитаниците на Ромен Балмис ще изиграят последния си мач в Конференция 1 - Юг (третото ниво на европейското ръгби под Шестте нации). При евентуална победа България, която има в момента 13 т. ще задмине временния лидер Израел (14 т.) и ще завърши на първо място в групата, като ще получи и бонус точка за победи над всички останали тимове. Това би било голям успех, тъй като българските ръгбисти за пръв път в историята си участват в тази дивизия. Кипър в момента е на предпоследно място с една победа от трите си досегашни срещи и актив от 6 т.

Отделно първата позиция ще ни даде шанс за нещо немислимо доскоро: плейоф за място в горното ниво - дивизия "Трофи" (второ ниво под Шестте нации). Това е и най-високото възможно място, за което са се класирали до този момент национални отбори от държави с аматьорски статут на вътрешните си шампионати.

Другото предизвикателство, пред което ще се изправят ръгбистите ни, е да сложат край на негативната статистика. България има загуби в последните си 6 мача срещу Кипър, а сега задачата се утежнява, предвид факта, че сме гости.

В състава ни има кадрови проблеми. Заради тежка травма, получена при победата с 39:19 над Словения на 29 април, от групата за Кипър отпадна Владислав Михов. Други двама са възпрепятствани заради работни ангажименти (б.ред. - ръгбистите ни са с аматьорски статут). Селекционерът няма да може да разчита на Цветостин Цветков и Ивайло Иванов, който вдигна на крака публиката на ст. "Васил Левски" с трите си прекрасни есета срещу Словения. Ромен Балмис повика на техните места други трима, които по думите му са достатъчно опитни, за да поемат тежестта на предстоящия сблъсък - Деян Първанов, Цветан Иванов и Светослав Одаджийски.

"Очертава се много тежък мач в Кипър. Фокусирани сме върху това да се представим по най-добрия възможен начин, за да се опитаме да завършим на първо място. България има загуби в последните си шест мача срещу Кипър. Затова сме наясно, че ще ни е много трудно", коментира пред "Сега" Ромен Балмис.

Двубоят в Никозия е от 14:00 ч. При евентуален успех и първо място в групата следва плейоф на 27 май срещу силния тим на Чехия (№35 в света). Българският тим в момента е №59, като достигна до тази позиция благодарение на впечатляващия си възход под ръководството на Ромен Балмис, след като бе №95 в света преди 4 години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Министерския съвет
Ден на отворените врати в Министерския съвет
Рилски спортист - Балкан и Академик Пд - Левски са полуфиналите при юношите
Рилски спортист - Балкан и Академик Пд - Левски са полуфиналите при юношите