НОВИНИ

Българският национален отбор по ръгби гостува на Турция с подмладен състав

Националите водени от французина Ромен Балмис започват новата кампания в дивизия "Конференция" утре.

националният отбор българия победи турция първия мач конференция ръгби европа
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 04.10.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по ръгби стартира новия сезон в група С на дивизия "Конференция" (третото ниво на европейското ръгби под Шестте нации) тази събота (5 октомври) с мач срещу Турция. Срещата е на стадион "Къзълджахамам" в близост до Анкара от 15:00 ч.

"Този сезон обещава да бъде особено труден с две сложни гостувания и домакинството срещу Молдова, която ни победи лошо през пролетта. Но ние сме предупредени. Ще подходим към мачовете с много работа, сериозно отношение и решителност, както при всички останали. Надявам се, че ще успеем да продължим да развиваме нашата игра и най-вече да се забавляваме с това, което правим. Това е основното за нашето ниво", заяви треньорът на българския тим Ромен Балмис преди гостуването в Турция.

За съжаление, в състава на България има отсъстващи основни играчи.

Един от ветераните Борислав Борисов реши да прекрати кариерата си в националния отбор след края на последната кампания, подобно на Ивайло Иванов, който също се отказа.

Заради предстоящи операции отпадат Костадин Дебренлиев и Алекс Тенев. Балмис няма да може да разчита и на Костадин Петков, който се възстановява от операция на коляното. Извън състава е и друг основен играч - Цветостин Цветков.

За сметка на тях са повикани доста млади състезатели, които тепърва ще трупат международен опит.

"Винаги е важно да се интегрират млади хора, за да се осигури приемствеността в тима и да продължим да развиваме българския ръгби проект", обясни избора си на играчи Балмис.

Прави впечатление присъствието в списъка на Микеле Ферари, който се състезава в Италия, но се е съгласил да помогне на България.

"Микеле е състезател, който играе в Италия на много добро ниво. Има голям шанс да накара хората да говорят за него, както за сънародника му Рикардо (б. р. - Рикардо Атие) преди него", сподели още треньорът на националния ни отбор пред "Сега".

Балмис изрази и впечатленията си от играта на Молдова и Турция.

"Това са два отбора, които напредват организационно. Молдова има завършен състав на всички нива, с много опитни играчи. Турция е мощен отбор, способен да доминира физически над съперниците си", анализира французинът.

Единствено победителят в групата има шанс да участва във финалния плейоф за класиране в дивизия "Трофи". До мача за промоция ще достигнат два от отборите победители в петте групи от дивизия "Конференция", които имат най-добри показатели сред останалите три тима, заели първите места.

След мача с Турция за България предстои домакинство срещу считания за фаворит в групата тим на Молдова, което ще се играе на 18 април 2025 г. на Националния стадион "Васил Левски" в София. Това ще е възможност за реванш на българските национали за тежката загуба с 6:48 от този съперник на 4 май т.г. в Кишинев, която ни коства възможността да играем плейоф за място в по-горната дивизия - "Трофи".

Сега молдовците започнаха отново уверено, като победиха като домакини Турция с 43:13 миналата събота (28 септември). Последният ни мач в групата отново ще е гостуване - срещу Сърбия на 10 май.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: В България щангите са най-титулуваният спорт, готов съм да се боря
Карлос Насар: В България щангите са най-титулуваният спорт, готов съм да се боря