НОВИНИ

Българският отбор за "Мача на надеждата" вече е напълно ясен

Александър Тунчев, Христо Янев и Велизар Димитров допълниха родния състав за благотворителния мач, който ще се проведе на 6 септември на Националния стадион "Васил Левски".

българският отбор мача надеждата вече напълно ясен
bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 09.08.2023
Чете се за: 05:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският отбор за "Мача на надеждата", организиран от фондация "Стилиян Петров" на 6 септември, вече е напълно окомплектован, след като се подсили във всички линии - защита, халфова линия и нападение с имената на Александър Тунчев, Христо Янев и Велизар Димитров. Те ще се включат в събитието, чиято кауза е набирането на средства за подобряване на условията за лечение на онкологични заболявания в България.

Александър Тунчев е роден на 10 юли 1981 г. в Пазарджик. Започва кариерата си в Хебър, като за кратко е в Искър София и Беласица Петрич. През 2002 г. вече е в Локомотив Пловдив, като печели титлата и суперкупата на България през 2004 г. и е бронзов медалист през 2005 г. Следва ЦСКА, като с "червените" е шампион за 2005 и 2008 г., печели купата и суперкупата през 2006 г. Трансфериран е в английския Лестър, като му помага да се върне в Чемпиъншип. За кратко е преотстъпен на Кристъл Палас заради възстановяване от контузия в коляното. Шест месеца е в полския Заглебие Люблин. Прибира се в Локомотив Пд, един сезон е пак в ЦСКА и приключва кариерата си през 2017-а отново при пловдивчани.

В националния отбор Тунчев има 26 мача и 1 гол.

Още през лятото на 2016 г. вече е в треньорския щаб на Локомотив при Илиан Илиев. Запазва поста си при Едуард Ераносян и Бруно Акрапович. С Акрапович печели два пъти купата и един път суперкупата на България. На 11 ноември 2020 г. вече е старши треньор, след като Акрапович напуска. в края на сезона извежда Локомотив до историческото второ място в класирането. В момента е наставник на Арда Кърджали.

Христо Янев е роден на 4 май 1979 г. в Казанлък. Юноша на Розова долина, но дебютира при мъжете с екипа на Олимпик Тетевен, който се мести в Стара Загора и става Берое. През лятото на 2000 г. вече е в ЦСКА. С "червените" е шампион за 2003 и 2005 г. През лятото на 2006 г. е продаден за 350 000 евро на френския Гренобъл и му помага да се върне в елита. През 2009 г. се връща като свободен агент в Литекс Ловеч. През 2010 и 2011 г. е шампион с ловчанлии и носител на суперкупата през 2010 г. Връща се за кратко в ЦСКА, след което отива в гръцкия Панатоликос. Последният му клуб е столичният Славия.

За националния отбор Христо Янев има 11 мача, в които е вкарал 3 гола.

Треньорската му кариера започва в пернишкия Миньор. След това поема ЦСКА и от трета дивизия извежда "червените" до купата на България през 2016 г. След това е скаут и временен наставник при "армейците". Връща се в Миньор. За последно работи в Пирин Благоевград, като го спаси от изпадане през миналия сезон от почти невъзможна ситуация.

Велизар Димитров е роден на 13 април 1979 г. в Перник. Юноша на местния Миньор, но дебютира при мъжете в Локомотив София. След това се връща в Перник, като е преотстъпен за кратко в шампиона Литекс, където записва два мача срещу Гленторан от Северна Ирландия в квалификациите на Шампионската лига и отново се прибира в Миньор. Следват престои в Локомотив Сф и Марек Дупница, като с него дупничани влизат в елита. През 2002 г. подписва с ЦСКА. За 7 сезона с "червените" е трикратен шампион на България (2003, 2005 и 2008 г.), носител е на купата (2006 г.) и суперкупата (2006 г.). На 29-годишна възраст е трансфериран в украинския Металург Донецк. Там играе 6 сезона и два пъти извежда тима до финал за купата.

След края на кариерата е селекционер на Металург Донецк до юни 2015 г., когато клубът е разформирован. След това е главен скаут на ЦСКА, а от 8 януари 2021 г. до 16 септември 2022 г. е изпълнителен директор на Миньор Перник.

Така с Велизар Димитров, Христо Янев и Александър Тунчев съставът на българския отбор е вече напълно известен. Те се присъединиха към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев, Радостин Кишишев, Красимир Балъков, Илиан Илиев, Здравко Здравков, Илиян Стоянов, Димитър Иванков, Росен Кирилов, Михаил Александров, Йордан Петков, Даниел Боримиров и Владимир Манчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в хотел край хижа Здравец - евакуирани са над 100 деца, били на лагер
Пожар в хотел край хижа Здравец - евакуирани са над 100 деца, били на лагер
Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен
Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен