НОВИНИ

Бандите в Хаити спират нападенията, за да не пречат на хуманитарните доставки

бандите хаити спират нападенията пречат хуманитарните доставки
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:00, 19.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Въоръжените банди, които действат на територията на хаитянската столица Порт о Пренс, обявиха, че спират временно нападенията, за да не пречат на доставките на хуманитарна помощ за пострадалите от мощното земетресение на 14 август.

Според публикация във вестник „Diario Libre“, бившият ръководител на администрацията на една от столичните общини Ивон Жером е успял да се споразумее с главатарите на три банди, влизайки в ролята на посредник с престъпните групировки.

Членовете на бандите са обещали да прекратят нападенията на територията на район Мартисан, през чиято територия се изпращат хуманитарните помощи за пострадалите.

Тъй като през последните месеци престъпниците постоянно организират нападения върху транспорта, превозващ товари от столицата до южните региони, на властите на Хаити им се наложи да влязат в контакт с бандите.

Нападателите искали от превозвачите „мито“, за да могат да преминат безпрепятствено през територията, в която властват тези групировки и чиято дейност местната полиция не успява да прекрати.

Нападенията на бандите затрудняват сериозно доставките на хуманитарна помощ в югозападната част на страната, засегната в края на миналата седмица от мощно земетресение с магнитуд 7,2.

Хаити обявява тридневен траур в памет на жертвите на земетресението

В резултат на бедствието загинаха 2189 души, а повече от 12 000 са ранени. Напълно или частично са разрушени над 1000 сгради в региона, като спасителите продължават да издирват хора под отломките.

Правителството въведе извънредно положение в региона за срок от един месец. Ситуацията се усложнява допълнително заради големите наводнения, причинени от тропическата буря Грейс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мануел Локатели официално подписа с Ювентус
Мануел Локатели официално подписа с Ювентус
Левандовски иска ново предизвикателство
Левандовски иска ново предизвикателство