НОВИНИ

Жертвите на земетресението в Хаити вече са почти 2000

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:35, 18.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Броят на жертвите на мощното земетресение в Хаити вече е почти 2000. Близо 10 000 са ранените, а други десетки хиляди са без покрив.

Трус с магнитуд 7,2 по Рихтер който разтърси страната в събота. Спасителните работи са затруднени заради тропическата буря Грейс, която преминава през Хаити с проливни дъждове и силен вятър.

Болниците в Хаити не успяват да поемат огромния брой пострадали от земетресението. Трусът срина или нанесе щети на хиляди сгради, включително болнични заведения. Лекарите полагат нечовешки усилия, но не успяват да помогнат на всички. Отчаяни са и хората, останали без покрив.

Тропическата буря Грейс влоши и без това драматичната ситуация. Под проливния дъжд и силния вятър близо 200 души обединиха усилия, за да направят импровизирани заслони на футболен стадион в Кайе.

В най-пострадалите от бедствията райони на Хаити е обявено извънредно положение. Политическата ситуация в страната също не е стабилна след убийството на президента Жовенел Моиз преди месец. УНИЦЕФ алармира, че кризите в Хаити, са засегнали около 1,2 милиона души, от които близо половината са деца.

Хаити обявява тридневен траур в памет на жертвите на земетресението

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири варианта за училищата и детските градини в условията на пандемия
Четири варианта за училищата и детските градини в условията на пандемия
Без Гран При на Япония във Формула 1 през тази година
Без Гран При на Япония във Формула 1 през тази година