НОВИНИ

НС сформира 22 постоянни парламентарни комисии

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 18.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
Политика
Слушай новината

След близо месец от старта на 46-тото Народно събрание депутатите гласуваха състава на 22 постоянни комисии. Досега законодателната работа на парламента беше блокирана заради липса на комисии. Забавено беше и актуализирането на бюджета, което беше внесено в деловодството от служебния кабинет още на 2 август.

Най-важните комисии в това Народно събрание ще бъдат председателствани от първата политическа сила "Има такъв народ" - като бюджетната, правната, енергийната, здравната, вътрешната и тази по външна политика.

С оглед поисканата актуализация на бюджета, обвързана от президента Румен Радев и с връчването на мандатите избраният за шеф на бюджетната комисия свика още днес заседание.

От утре започват гледането на бюджета на първо четене.

Любомир Каримански от ИТН оглави бюджетната комисия

"Свиквам на извънредно заседание комисията за бюджет и финанси в 14.30 ч. Събираме се и ще приемем първо вътрешните си правила, а от утре започваме с първо четене на бюджета. Няма по-кратки срокове възможни от това, което съм направил днес", каза председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански.

Каква ще е позицията на "Има такъв народ" по така предложената актуализация?

"Трябва да има актуализация на бюджета, но ще трябва да влезем в детайли и с министъра на финансите и други експерти. Ще се стремим стриктно да се придържаме към финансовите показатели и закона за публичните финанси", каза Каримански.

Останалите парламентарни групи ще председателстват по 4 комисии, освен ДПС.

ГЕРБ-СДС комисията за култура и медии, въпросите на ЕС, транспортна и на вероизповеданията. БСП - на отбраната, социалната, образователната, както и младежта и спорта. "Демократична България" ще е начело на комисиите за взаимодействие с гражданите и за българите в чужбина, дигитализацията и околната среда. ДПС ще оглави икономическата и регионалната комисии. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" се отказаха от ръководство в комисиите.

Бяхме многократно обвинявани, че се борим за постове и за позиции, че се опитваме да парцелираме някаква власт. В тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски, обясни Мая Манолова.

Председателят на Народното събрание Ива Митева направи забележка на Манолова.

Нали разбирате ,ако последват сега всички парламентарни групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокират работата на НС, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна Република.

Освен бюджетната комисия, от утре започват работа и тази по контрол над службите, образованието и младежта и спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Костова: При липсата на система абсурдът се превръща в норма
Мария Костова: При липсата на система абсурдът се превръща в норма
Стойчо Младенов: Надявам се да извлечем максимума от този мач
Стойчо Младенов: Надявам се да извлечем максимума от този мач