Атанас Атанасов: Шансове за правителство с третия мандат има

от БНТ
08:53, 18.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

Шансове за правителство с третия мандат има. Това каза в "Денят започва" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Сега трябва да се правят преговори за кабинет и да се търси решение, смята той.

"Ние от "Демократична България" сме готови за сериозни преговори, защото много е тежък момента за държавата и трябва да се търси решение. Трябва да бъдат запазени определени граници, но решение трябва да се търси".

Относно казуса с разпространените кадри с полицейско насилие Атанасов е на мнение, че "прокуратурата е направила всичко необходимо да прикрие тези безобразия".

"Парламентът иска главният прокурор да даде доклад не по фактите, събирани вътре в делата, а по движение по делата. Искаме да знаем кога са образувани тези дела, защото делата, ако са образувани сега преди 20 дни, очевидно е, че някой е прикривал действията на полицията, които са престъпни", каза Атанасов.

Според него основните отговорници няма да бъдат наказани и определи като "срамно" това, че двама бивши вътрешни министри, бивши полицаи, не са изразили своята позиция в парламента, защото по думите му и двамата са отговорни за това, което се е случило на площада.

Атанасов заяви, че има сериозни проблеми в кадровата система на МВР по време на управлението на ГЕРБ.

"Системен проблем има, защото в България продължаваме да говорим за полицията като за репресивен орган, за съжаление, макар и 30 години след промените няма пълно отърсване от милиционерщината в системата на МВР. Полицията трябва да бъде помощник на хората, на гражданите, а не трябва да ги мачка", каза Атанасов.

Наясно съм, че върхът на държавата е знаел за това, защото ги е поръчал, това да бъдат пресечени, да бъдат поръчани протестите в самото начало, не успяха, продължи Атанасов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов, ВМРО: Затворът не е школа да се подобрят престъпниците
Юлиан Ангелов, ВМРО: Затворът не е школа да се подобрят престъпниците
Църквата отбелязва Успението на Св. Йоан Рилски
Църквата отбелязва Успението на Св. Йоан Рилски