Юлиан Ангелов, ВМРО: Затворът не е школа да се подобрят престъпниците

от БНТ
09:50, 18.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният касационен съд намали присъдата на убиеца от Сотиря. Той беше осъден на доживотен затвор без право на замяна, но върховните съдии прецениха, че правилната присъда е само доживотен затвор. Темата коментира в "Денят започва" Юлиан Ангелов от ВМРО.

"За подобно тежко престъпление, което е извършено върху едно дете, не може да дадеш шанс на този човек, който го е изнасилил, отвлякъл и убил, след 20 - 30 години да излезе от затвора", заяви той.

По думите му съдът е постъпил така и с австралиеца Джок Полфрийман, като го е пуснал предсрочно. Ангелов припомни, че от ВМРО са внесли законодателни промени да няма смекчаващи обстоятелства дори при признание на извършителя за умишлено причиняване на смърт или телесни повреди.

Според Юлиан Ангелов има проблеми в определени състави на българските съдилища.

"Има съдебни състави, които по една или друга причина или по криворазбрана демокрация или толерантност не правят така, че да налагат максималните наказания на такива лица, които са извършили наистина брутални престъпления", уточни той.

Той каза още, че затворът не е школа да се подобрят престъпниците, ами точно обратното. В повечето случаи самите затвори нямат функцията да върнат тези хора нормални в обществото. Според него обаче това не е само български, а световен проблем.

"Тук не говорим за това дали ще се поправи този човек. Аз дълбоко се съмнявам, защото тук не става въпрос случайно някой без да иска да е убил някого, а за умишлено убийство и изнасилване на 7-годишно момиченце", бе категоричен Юлиан Ангелов.

Според него най-справедливата присъда в случая е смъртното наказание, но такова в България не може да бъде въведено заради изискванията на Европейския съюз.

"Аз не мисля, че този човек има съвест, за да живее с гузна съвест", заяви Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор ще търси първи успех срещу Бублик днес следобед
Григор ще търси първи успех срещу Бублик днес следобед
Атанас Атанасов: Шансове за правителство с третия мандат има
Атанас Атанасов: Шансове за правителство с третия мандат има