НОВИНИ

Кабул се връща към нормалния си ритъм на живот

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:13, 18.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Кабул постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот, три дни след като талибаните поеха контрола над афганистанската столица. Малкият бизнес поднови работа, но жителите на Кабул се оплакват от силно увеличение на цените. Жените все още се страхуват да излизат.

Повечето магазини и сергии в Кабул работят. Търговците казват, че ситуацията се е успокоила, но се притесняват от високите цени на хранителните стоки. След дългата война и последните бурни събития това прави живота на местните още по-труден.

"Цените остават високи. Торба брашно е около 2000 афгана или 20 долара. 10 литра олио е 1400 афгана, а 7 килограма ориз струват 350 афгана. Цените са прекалено високи и се надявам постепенно да се нормализират", каза жителят на Кабул Шах Малаг.

Повечето правителствени сгради остават затворени, но трафикът по улиците на Кабул постепенно се възстановява.

"Надявам се бъдещите лидери да захвърлят оръжията, да постигнат мир и стабилност, за да може афганистанският народ да живее в мирна страна", каза жителят на Кабул Насир Ахмад.

След завземането на Афганистан: Талибаните ще позволят на жените да работят и учат

Талибаните обещаха, че на афганистанските жени ще бъде позволено да учат и работят, но в Кабул те все още се страхуват, каза пред Ройтерс пожелал анонимност афганистански студент.

"Момичетата не са навън, стоят си вкъщи. За два дни не съм видял много момичета по улиците на Кабул. Страхуват се, уплашени са от талибаните", каза студент.

Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти

И макар талибаните да заявиха, че са различни в сравнение с образа си отпреди 20 години, афганистанците подкрепяли или работили за западните сили предпочитат да напуснат страната. Един от тях Казим, който от години е в САЩ, но се тревожи за останалите в Афганистан свои близки.

"Вместо да спя, скачам посред нощ. Не мога да спя. Не мога да се съсредоточа върху нищо. Физически съм тук, но мислено съм там - с моите хора, с моето семейство", каза бившият сътрудник на САЩ в Афганистан Казим.

Талибаните са обещали да допуснат до летището в Кабул цивилните, които искат да пътуват, съобщи Белия дом. Оттам излитат самолети, но засега само военни машини на съюзниците.

Афганистан потъна в хаос и несигурност (Снимки)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист подновни договора на американец
Рилски спортист подновни договора на американец
Мария Костова: При липсата на система абсурдът се превръща в норма
Мария Костова: При липсата на система абсурдът се превръща в норма