След завземането на Афганистан: Талибаните ще позволят на жените да работят и учат

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:05, 17.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

На първата си пресконференция, след като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха, че няма да дават подслон на чуждестранни бойци, не искат врагове вътре и извън страната, ще работят за сформирането на правителство и жените ще се радват на права, съобразно законите на шариата.

От международното летище в Кабул бяха подновени полетите на военни самолети, с които се извършва евакуация на чужденци и афганистанци - кадрите отново шокираха света. Американският президент Джо Байдън пък защити решението си да изтегли американските военни с аргумента, че никога няма подходящ момент за подобен ход.

Във втория ден, откакто владеят страната, талибаните заявиха, че имат ново лице, желаят добри отношения с всички, възстановяване на икономиката и просперитет за всички.

На въпрос дали отново ще приютят "Ал Кайда", говорителят отговори, че земята на Афганистан няма да бъде използвана срещу никого. "Можем да уверим международната общност в това" - каза Забихула Муджахид. И допълни: "Що се отнася до зрялост и визия, има огромна разлика между нас преди 20 години и сега."

На жените ще бъде позволено да работят и учат и ще бъдат много активни в обществото в рамките на нормите на исляма.

Междувременно в Кабул цари привидно спокойствие, въоръжени бойци създадоха пропускателни пунктове и патрулират по улиците.

"Ние, жителите на Кабул, искаме талибаните да гарантират сигурността и да въведат ред в градовете, така че момчетата и момичетата да могат да ходят на училище. И да няма обири", заяви жител на Кабул.

Международното летище на Кабул продължава да е най-горещата точка в Афганистан. Хиляди афганистанци и чужденци се стичат към него и не спират отчаяните опити да напуснат страната.

Столтенберг: Никога не сме имали намерение да останем завинаги в Афганистан

След вчерашните сцени на огромно множество, изпълнило пистите, заснети дори от сателит, американските военни, които в момента контролират зоната, спряха достъпа до летището, за да ограничат прииждащите.
Това позволи полетите с военни самолети да бъдат възобновени.

МВнР: Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

640 души са сред късметлиите, успели да напуснат страната на борда на товарен самолет на американските военновъздушни сили с полет от Кабул до Катар вчера. Екипажът е взел решение да излети с тях на борда, вместо да бъде направен опит да бъдат свалени.

Множество правителства се опитват в надпревара с времето да изтеглят хората си от Афганистан, както и да спасят афганистанци. Френски, британски, германски, индийски самолети успяха да излетят и да евакуират успешно свои граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой е Андон Андонов - наказаният полицай за насилие над протестиращи
Кой е Андон Андонов - наказаният полицай за насилие над протестиращи
Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"
Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"