НОВИНИ

Втори кръг: ИТН, ГЕРБ И БСП на консултации при президента

Александър Марков
от Александър Марков
18:23, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 09:45 мин.
У нас
Слушай новината

Консултациите при президента започнаха отново, в опит да се намери формула за излъчване на редовно правителство. След петчасовите консултации с "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП и днес няма категорична яснота: Очертава ли се възможно мнозинство в Народното събрание? Всички партии декларират готовност за избори, ако не бъде сформиран кабинет.

Първият ден от втория кръг консултации при президента Румен Радев даде отговор на няколко въпроса.

"Има такъв народ" няма да подкрепи съставянето на правителство с втори и трети мандат. Позиционирайки се встрани от останалите пет партии в парламента, партията смята, че те могат да направят кабинет с над 170 гласа мнозинство.

ГЕРБ също няма да реализират втория мандат, което, според тях, ще даде възможност на желаещите - "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да формират кабинет с третия мандат.

БСП още не са решили ще предложат ли изцяло служебния кабинет за редовен, ако получат третия мандат.

Разговорите се провеждат на фона на призива за актуализация на бюджета за отговор на здравната и възможна миграционна кризи.

На България ѝ трябва стабилно редовно правителство на фона на очертаващите се здравна и миграционна кризи. Така президентът Румен Радев посрещна представителите на "Има такъв народ" първи.

"Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет и затова е изключително важно да се отнасяме всички още по-отговорно към възможностите за диалог, за компромиси и за консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание", заяви президентът Румен Радев.

Формацията на Слави Трифонов не отстъпва от позицията си - няма да подкрепи правителство с никой от следващите мандати.

"Що се отнася до съставяне на правителство - ние опитахме. Истината е, че бяхме предадени в средата на разговорите. И оттук нататък в крайна сметка в Народното събрание има още пет партии. Те са 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет, така че отговорността в случая е при тях. Те имат възможност, след като отказаха да работят с нас по неясни причини, имат възможност да съставят кабинет. В крайна сметка и ДБ, и ИБГНИ, и ДПС, и ГЕРБ могат да съставят кабинет", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Отбелязаха обаче, че коалиционен формат между партиите на протеста, ГЕРБ и ДПС би бил много странен.

"Трети мандат "Има такъв народ" няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарно представена партия, в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което странно защо също ще управлява с плаващи мнозинства - нещо, за което ние бяхме обвинявани", допълни Виктория Василева от "Има такъв народ".

ГЕРБ и президента проведоха дълъг и напрегнат разговор с взаимни обвинения за Ковид кризата, актуализацията на бюджета и миграцията.

ГЕРБ-СДС след консултациите при президента: Да се състави правителство от партиите, които са заявили тази готовност

"Без значение дали политическа сила се е обявила за опозиция или ще управлява, всяка партия трябва да вземе отношение към тези проблеми. За да преминем устойчиво през тези кризи", заяви държавният глава.

"Сега е ред на партиите, които считат себе си за алтернатива, да поемат отговорност. Сега е ред на тяхна и Ваша отговорност, защото тези партии се родиха под Вашия юмрук тук, на площада. Отново заявявам, че няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ. Ние ще Ви върнем мандата в рамките на същия ден", подчерта Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Според ГЕРБ парламентът трябва да реши за актуализацията на бюджета и призоваха държавния глава да заеме позиция по казуса с гражданството на Кирил Петков.

"Той с особена енергичност ни показваше сертификатите си от Харвард, сега със същата тая енергичност да ни покаже тая нотариално заверена молбичка, за която твърди, че я има. На коя дата е заверена, ясно е, че молбата му за отказ от гражданство не го освобождава от гражданство, аз подозирам, че той все още е канадски гражданин", коментира Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

Отказът на ГЕРБ от втори мандат стоварва огромната отговорност върху третия, обяви президентът, посрещайки БСП.

"Именно БСП беше тази, която в консултациите между партиите в 46-ия парламент до момента прояви отговорност, прояви зрялост и мъдрост и аз разчитам, че Вие и занапред ще работите за търсене и намиране на допирни точки между различните партии за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани", отбеляза Румен Радев.

Ако БСП получат третия мандат, ще го реализират, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след консултациите.

"Ако дойде при нас, ще положим усилия да разговаряме с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да намерим общото помежду си и спокойно, и стабилно да обсъдим възможност за съставяне на редовен кабинет", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дали БСП ще предложи служебния кабинет за редовен и ако да, ще влезе ли Кирил Петков в него - ще се решава след разговори с държавния глава.

Нинова: От президента зависи дали служебните министри ще станат редовни

"Ако реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да говорим за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него и зависи от личния избор на всеки от тях. Ние не сме се отказали от своята идея, но това е разговор, който ще водим, ако реши да ни даде третия мандат", поясни Корнелия Нинова.

БСП след консултациите при президента: Имаме основата да стъпим в разговор с всички партии на протеста

Всички формации заявиха, че ако 46-ият парламент не излъчи мнозинство и кабинет, са готови за нови предсрочни избори.

Утре консултациите на "Дондуков" 2 продължават с "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!". В Народното събрание Христо Иванов обяви, че "Демократична България" са готови да излъчат управление с третия мандат с ясна програма и ограничен срок на управление. Той и Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!" призоваха за разбирателство сред партиите - потенциални партньори.

"Аз вярвам, че ако ние проведем преговори, в този формат можем да намерим решение за всички ограничения, претенции, очаквания, които имат всички участници, стига да има воля наистина да излъчим управление, но абсолютна предпоставка за това е участието на "Има такъв народ", защото без тях просто не излиза аритметиката", заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Ако всичко беше въпрос на аритметика с политика щяха да се занимават математици, затова се занимават политици, затова е необходимо всеки да преглътне, да замълчи за миг и да направи крачка напред към другите, за да можем да осигурим развитие на България. За да можем да осигурим парламент, който произвежда реформи, а не само скандали", каза още Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" нямат да имат мнозинство. Ще им трябва подкрепата на ИТН. Но всичко това са грубите математически изчисления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови цени на билети и карти за градския транспорт във Варна
Нови цени на билети и карти за градския транспорт във Варна
Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти
Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти