НОВИНИ

БСП след консултациите при президента: Имаме основата да стъпим в разговор с всички партии на протеста

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 17.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"БСП за България" е третата парламентарна сила, с която президентът Румен Радев проведе днес консултации като опит за съставяне на правителство.

Корнелия Нинова заяви, че от левицата са си поставили две задачи. Актуализация на бюджета в три посоки - стабилизиране на здравната система за посрещане на ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна. Втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система.

По думите ѝ ако третият мандат отиде при БСП, те ще продължат по същия начин, както досега:- конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС.

"Няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат. Ако реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да разговаряме за служебните министри", каза Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че с "Има такъв народ" са постигнали висока степен на съгласие по важни приоритети, включително са стигнали до подписване на писмено споразумение.

"Имаме основата, на която да стъпим в разговори с всички колеги от трите партии на протеста", заяви Нинова.

От БСП са готови за нови избори, а Нинова смята, че обединението на левите партии е било разумна стъпка.

Първи на среща с президента днес дойдоха от "Има такъв народ", които не успяха да реализират правителство с първия мандат. Втори за разговори на "Дондуков" 2 пристигнаха от ГЕРБ-СДС, който следва да получат втория мандат за съставяне на кабинет.

По-рано ГЕРБ-СДС потвърдиха, че веднага ще върнат втория мандат след неговото връчване. Това поставя в голяма тежест третия мандат, каза в началото на срещата президента Румен Радев. Президентът заяви, че е важно да се чуе позицията на БСП как смята да се процедира и как вижда намирането на работеща формула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА загуби Мено Кох до Нова година
ЦСКА загуби Мено Кох до Нова година
Преслав Боруков продължава в елита на Унгария
Преслав Боруков продължава в елита на Унгария