НОВИНИ

ГЕРБ-СДС след консултациите при президента: Да се състави правителство от партиите, които са заявили тази готовност

bnt avatar logo
от БНТ
10:09, 17.08.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ние категорично при връчване на мандата веднага ще го върнем. Това заяви Десислава Атанасова след консултациите при президента с ГЕРБ-СДС. Максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили тази готовност - говоря и за "Демократична България", и БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!", продължи Атанасова.

"Считаме, че е много по-добре да се премине към втория, съответно третия мандат и ако се състави правителство, именно зад него да застане парламентарно мнозинство, което да носи отговорност, както за актуализация на бюджета, така и за управление на кризи, така и за подготовка на следващ бюджет за 2022 г.", каза Атанасова.

Според Атанасова президентът публично трябва да заяви позиция относно гражданството на Кирил Петков и дали е предоставил някакви доказателства за липсата на друго гражданство.

"Множат се предизвикателствата и пред парламента и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет", заяви президентът Румен Радев по време на срещата с представители на ГЕРБ-СДС, които следва да получат втория мандат за съставяне на кабинет.

"В същото време парламентът е изправен пред друго предизвикателство - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите и здравна и миграционна криза, които изискват и актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен или служебен кабинет", каза Радев.

"Актуализацията на бюджета не може да бъде обвързана с връчването на втори и трети мандат и съответната конституционна процедура. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея актуализацията на бюджета трябва да се обсъжда в НС.

"Там трябва да има дебат дали има достатъчно финансови средства, защото ние считаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава, макар че месеци преди това и партиите на протеста и вие твърдяхте точно обратното", каза Атанасова.

"Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност, защото тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли, сега е ред на тяхна отговорност, а и на Ваша, защото тези партии се родиха под Вашия юмрук, тук, на площада. Смятам, че няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ. Ние когато ни връчите мандата, ние ще ви го върнем в рамките на същия ден, без да използваме възможностите на Конституцията за предлагане на състав и структура на МС", каза депутатът от ГЕРБ.

След

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков преди заседанието на НС: Тук съм от два месеца и половина, как да намеря записи от миналата година
Рашков преди заседанието на НС: Тук съм от два месеца и половина, как да намеря записи от миналата година
Хаос и несигурност завладяха Афганистан (Снимки)
Хаос и несигурност завладяха Афганистан (Снимки)