НОВИНИ

"Има такъв народ" след консултациите при Радев: Няма да подкрепим трети мандат

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Трети мандат "Има такъв народ" няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарно представена партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което странно защо също ще управлява с плаващо мнозинство, в което ние бяхме обвинявани. Това заяви Виктория Василева от ИТН след консултациите с президента Радев.

На въпрос какво означава тогава призивът на Слави Трифонов да се подкрепи служебното правителство Василева заяви:

"Независимо от всички напрежения и игри, има неща, които са над всеки един от нас, тежки национални проблеми, какъвто е проблемът с мигрантската криза. В този случай е съвсем нормално да постъпим като отговорни български граждани, за да подкрепим тези усилия на правителството, насочени към справяне с тези проблеми."

"Отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат, не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет", каза Радев в началото на консултациите с ИТН.

Той отново призова за диалог, компромиси и консенсус, за да се състави редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности, каза Радев.

Тошко Йорданов преди консултациите с Радев: ИТН ще подкрепи служебното правителство в посока криза с мигрантите

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че са опитали да съставят правителство, но са били предадени в средата на разговорите. В крайна сметка, по думите му, в парламента има още 5 партии, които имат възможност да съставят кабинет и отговорността сега е при тях.

"Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате", призова Радев. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Днес държавният глава ще се срещне още с представителите на ГЕРБ-СДС и „БСП за България“.

ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата. Левицата вече декларира, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата. В негова подкрепа неочаквано ще застанат и от ИТН, стана ясно вчера след изявление на Слави Трифонов във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Петричев: Дано лудите нощи продължат и да сбъднем мечтата
Ангел Петричев: Дано лудите нощи продължат и да сбъднем мечтата
Антон Недялков: Мачът с Малмьо ще бъде труден, Десподов ще липсва
Антон Недялков: Мачът с Малмьо ще бъде труден, Десподов ще липсва