НОВИНИ

В Пловдив зарaботи първият у нас постковид център

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Скокът на заболелите налага увеличаване на леглата за COVID болните. София ще разполага с общо 552 легла за лечение на вируса, разпределени в 16 болници. И в Пловдив започна поетапното увеличаване и разкриване на нови ковид легла. В началото на пълен капацитет ще заработят отделенията, в които има условия и за интензивно лечение и реанимация.

С близо 400 ковид легла разполагат към момента болниците в областта. Ако се наложи, броят им може да стигне до 1400. Докато все още е под контрол ситуацията се цели част от болниците да останат колкото се може по-дълго чисти от коронавирус.

Лечебните заведения са готови. Могат да бъдат преобразувани в рамките на няколко часа говорим за броени часове, не за дни. Леглата и заведенията, които работиха, отново ще бъдат възстановени, но поетапно... Не се натоварва системата предварително, но се започва поетапно, и то с болници където има интензивни отделения, казва д-р Калин Калинов, директор на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив.

Заради нарастването на случаите още от четвъртък в общинската болница "Св. Панталеймон" ще разкрият 30 легла.

Отново забелязвам хора, които имат положителен тест и ги пращам в болница, те казват: не, отиваме си вкъщи и няма механизъм, който аз да кажа: ето тези хора са болни, но изчезнаха. Подценяват опасността и се поддават на различни празни приказки по интернет и Фейсбук, казва д-р Цветан Деведжиев, завеждащ кардиологичното отделение в МБАЛ „Св. Мина" Пловдив.

Увеличават леглата за лечение на COVID-19 в София

Според наблюденията на медици много от прекаралите ковид, особено лекувалите се в домашни условия, развиват усложнения и нарушения в сърдечно-съдовата област. От днес в болница "Св. Мина" в Пловдив вече работи първият у нас център за постковид консултация и профилактика.

Постковид центърът предлага консултация със специалисти на първа линия, които ще установят дали има някакви изменения в пациента или няма; ще му се пуснат изследвания - като кръвни, урина, фактори на възпалението, индикатори на възпалението, казва проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Св. Мина" Пловдив.

Скок на броя на заразените с коронавирус у нас - 1301 са новите случаи

След тежко прекарване на коронавирусната инфекция Виолета получава редица усложнения. Затова днес е сред първите пациенти на новия център.

Страшно, ако имах придружаващо заболяване - един диабет, едно високо кръвно или друго, просто щях да си отида. В момента имам в сърдечната област някакви такива пристягания, карах миокардит, след двустранната бронхопневмония имах и миокардит, казва Виолета.

Посещението в центъра ще е напълно безплатно, но заради многото записани пациенти ще се изготвя предварителен график.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът осъди полицейското насилие
Парламентът осъди полицейското насилие
Хванаха български щангист с допинг
Хванаха български щангист с допинг