НОВИНИ

Започна последният етап от изследването на Небет тепе над Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 17.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Започна последният етап от разкопките на археологическия комплекс Небет тепе. Това е едно от шестте тепета, около които е построен град Пловдив. Проучването е част от големия проект „По крепостните стени на Филипопол“, в който е включена и реставрацията на Източната порта. Малко над 8 милиона лева ще бъдат вложени в приобщаването на тези археологически паметници към съвременната градска среда. Проектът за над 6 милиона лева е с европейско финансиране.

Една от най-ранните запазени крепости в Южна България привлича археолозите заради откритите исторически пластове от различни времена: от каменно-медната епоха, през късна Античност и Средновековие, до Османския период. Първите проучвания са направени в най- високата част на хълма, а през 2016 г. се изследва югозападния край. Точно там са възобновени и разкопките в момента.

"През 2017 г. разширихме площта на работа като успяхме да проследим продължението на римската крепостна стена и кула към нея, една улица, също принадлежаща към нея, една голяма сграда от 5 - 6 век, както и къщи от 9 - 12 век", каза археологът София Христева, която е ръководител на разкопките.

Целта е сега да се доразкрият находките от миналото, за да могат да бъдат експонирани.

"Знаем, че има късносредновековен некропол, под него има жилища, сега имаме едно от 12 век. Сградата е била изгоряла, открити са нейни диструкции с керемиди. Изключително добре запазен във височина кирпичен зид", каза доц. Камен Станев от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

"През годините успяхме да проучим 15 гроба, а тази година четири от тях, един все още е на място, касае се за мъж на височина над 1,80 м, доста едър, което го разбираме от костите, които са запазени", каза София Христева.

От началото на 13 век хълмът е бил обособен като цитадела. Самото име Небет тепе означава "стражев хълм".

Това е едно от най-атрактивните места, откъдето може да се види Пловдив от птичи поглед. За да бъде достъпна и безопасна тази гледка за туристи, се предвижда да бъдат направени пътеки и панорамни площадки.

Очаква се разкопките да продължат до средата на септември, а целият проект се очаква да бъде реализиран до две години.

Автор: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните националки с уникална фотосесия с трофея от ЕвроВолей 2021
Волейболните националки с уникална фотосесия с трофея от ЕвроВолей 2021
Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан
Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан