НОВИНИ

Маринов и Терзийски са готови да поемат отговорност, ако се докаже тяхна вина за упражненото насилие

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:04, 17.08.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите заседават извънредно заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков беше изслушан в пленарната зала. Пред БНТ двамата бивши вътрешни министри от управлението на ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски, заявиха, че са готови да поемат отговорност, ако се докаже тяхната вина за упражненото насилие.

Рашков потвърди пред депутатите, че за този запис се е знаело в МВР, че в прокуратурата също са знаели, но досъдебни производства срещу доказаните четирима полицаи, които са били хората на протестите, няма. Рашков твърди, че хората, които са били бити, са извличани умишлено зад колоните, явно, разчитайки, че там няма камера. Камерата обаче е работила. Тя е била под опеката на НСО. Този запис е бил изискан на 17 юли миналата година от Столичната дирекция на вътрешните работи и НСО го е предала. Записът е стигнал до Районната прокуратура, според Рашков. От вчера той е образувал работна група, която да установи докрай какво се е случило миналата година на протестите.

На въпрос на депутати дали са участвали частни охранителни фирми в охраната на протестите, дали може да има провокация от тях - Рашков каза, че засега няма данни.

"На този етап за два-три дни, в които работихме по този случай, стигнахме до извода, че проверките са повърхностни, не са били отчетени и в пълен обем всички документи и не са установени всички участвали в побоя служители. И това не са налага да го доказваме ние. Това го видяха всички. Полицаите зад колоната не са четирима, а са доста повече. Те не са установени и досега. И трето, възникват съмнения относно обективността при определяне на вида и тежестта на наказанията", каза Бойко Рашков.

Пред БНТ бившите двама вътрешни министри по време на управлението на кабинета "Борисов 3" - Младен Маринов и Христо Терзийски, заявиха, че всички полицаи, които са на тези записи, са понесли своята дисциплинарна отговорност. Заявиха, че те са готови да понесат своята отговорност, ако тя бъде доказана в съда.

"Още тогава получих кадри, които най-вероятно бяха заснети от протестиращи и бяха в социалните мрежи. Именно заради тези кадри разпоредих да се извърши проверка. Знаете, че 14 дена след това подадох оставка, но както на всички става ясно, тази проверка е извършена. Запознати са всички компетентни институции. Наказанията на служителите са потвърдени в съдебно заседание и продължава разследване", каза Младен Маринов - бивш министър на вътрешните работи.

"Изолираните случаи на полицейски нарушения не могат да се слагат под общ знаменател за цялата полиция. Нека бъдем отговорни, защото полицията винаги е необходима във всеки един момент да бъде дееспособна, какъвто период идва сега в момента.

-Търсят обаче вашата отговорност. Непрекъснато говорят за високите, отговорните лица, които са допуснали това нещо?

Ние сме насреща, така че всеки, който е нарушил по някакъв начин законите на България, трябва да понесе своята отговорност", каза Христо Терзийски - бивш министър на вътрешните работи.

Днешното извънредно заседание на парламента трябва да продължи с взимане на решение за това главния прокурор да предостави до 20 август доклад за случаите на полицейско насилие пред депутатите, както и да бъде приета от НС декларация, която осъжда полицейското насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан
Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан
ЦСКА загуби Мено Кох до Нова година
ЦСКА загуби Мено Кох до Нова година