НОВИНИ

Рашков в НС: „Филмът на ужасите“ с полицаите биячи е бил известен, но скрит

живо изслушват рашков заради кадрите полицейско насилие
bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 17.08.2021
7405
Чете се за: 04:50 мин.
Политика
Слушай новината

Като „филм на ужасите“ вътрешният министър Бойко Рашков определи кадрите от протестите на 10 юли миналата година, на които се вижда полицейско насилие над протестиращи.

Рашков бе извикан на изслушване в парламента, за да даде пред депутатите подробности за случая, след като кадрите от охранителните камери под колоните на Министерско съвет бяха публично разпространени от специално създадената за случая парламентарна комисия.

„Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или дори да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма грешка. Тази камера е заснела какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава“, каза още министър Рашков и допълни: „Този запис е бил в МВР, тогавашният министър да каже крит ли е записът, или не е крит“.

Рашков подчерта, че проверка е имало, но тя е завършила без резултат, тъй като „СДВР се е самопроверявала“.

„Насилие очевидно е употребено и то непропорционално. Полицаите не просто са надхвърлили правомощията си, а действията им граничат с престъпление“, каза още Бойко Рашков, който определи проверките по случая като повърхностни. Нещо повече, посочи вътрешният министър - един от полицаите е преминал на работа в Бюрото по защита, което охранява главния прокурор.

„Няма данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, каза още Рашков, който припомни, че прокуратурата се активизира по случая една година по-късно, когато кадрите излязоха наяве. Прокурорът, който през 2020 г. се е занимавал със случая пък вече е в Европейската прокуратура.

„Един от задържаните временно е загубил съзнание - ако това е вярно и установено със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание, къде е наказанието по НК“, попита още Бойко Рашков от парламентарната трибуна.

Той призова да не бъде поставян знак за равенство между десетината полицаи, участващи в кадрите, по повод на чиито действия е днешното изслушване, и останалите техни колеги, които си вършат съвестно работата.

В пленарна зала са някои от протестиращите, върху които беше упражнено насилие. Депутатите ги аплодираха на крака.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Рашков заяви, че до вчера няма данни спрямо нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност. „Ако такова действие е било предприето, е трябвало да бъде информиран министъра на вътрешните работи. Подобно нещо няма. Интересното е, че изведнъж, след като се появява този клип българската прокуратура се самосезира - до този момент нищо не знае“, каза той.

Вътрешният министър допълни, че няма данни и прокуратурата да е образувала наказателно производство срещу полицаите.

„На този етап за два-три дни, в които работихме по този случай, стигнахме до извода, че проверките са повърхностни, не са били отчетени и в пълен обем всички документи и не са установени всички участвали в побоя служители. И това не са налага да го доказваме ние. Това го видяха всички. Полицаите зад колоната не са четирима, а са доста повече. Те не са установени и досега. И трето, възникват съмнения относно обективността при определяне на вида и тежестта на наказанията“, каза Рашков.

Поискано бе главният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутатите с информация за действията или бездействията от страна на прокуратурата. Според него обаче изслушването му от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт. Според експерти искането не е в разрез с Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев започва консултации с партиите
Президентът Радев започва консултации с партиите
Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна днес
Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна днес