НОВИНИ

Стефан Янев: Актуализацията на бюджета вече е в ръцете на парламента

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство е свършило своята работа и изработило проект за актуализация на бюджета, сега отговорността е в ръцете на народните представители. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при посещението си в благоевградското село Габрово. Министър-председателят каза още, че се предприемат мерки за охрана на границата ни при мигрантски натиск. По думите му депутатите ясно съзнават отговорността да бъдат осигурени допълнителни средства.

Служебният премиер заяви, че проектът за актуализация на бюджета е изготвен на базата на анализ и следва логиката за социално подпомагане на хората, на медицинския персонал и на бизнеса. А депутатите са в правото си да внесат корекции в предложения вариант.

От това, което наблюдавах и чувах изказвания на представители на политически партии, те са абсолютно наясно с тяхната отговорност и предполагам, че ще намерят начин да направят необходимото. Защото алтернативата е наистина от септември нататък няма да има пари по тези пера, по които сме свикнали в последните месеци да има допълнителни средства.

Янев определи като несъстоятелно изказването от вчера на Мустафа Карадайъ за актуализацията на бюджета, която лидерът на ДПС сравни с празен чек и нова джипка, зад която имали подозрение, че прозира дългата ръка на Иво Прокопиев.

Не мога да говоря с такива метафори и алегории, защото това са несъстоятелни неща, кой зад кого стои. В този случай намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно. Логиката е ясна, логиката е пред очите на всички и във всеки един ред от предложената актуализация може да бъде защитен именно с тази логика.

Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събраниею

По-рано днес премиерът се е запознал със ситуацията на границата ни с Гърция в района на Петрич, където се е увеличил броят на заловените нелегални мигранти.

Действително се изисква по-голяма организация и има организирано допълнителни сили от страна на държавата, което вече се прави и в този смисъл, искам да кажа не само постът на Слави Трифонов или на която и друга да е политическа партия, пак се връщам към самия доклад, който беше по време на Консултативния съвет за национална сигурност, партиите осъзнават необходимостта да концентрираме усилията, от допълнителни усилия, включително вероятно и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност.

Подготвя се план за евакуация на блокираните българи в Афганистан, който ще бъде съгласуван с изтеглянето на дипломати на други страни членки на Европейския съюз.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: "Доживотен затвор", а не "доживотен затвор без замяна" за убиеца от Сотиря
Окончателно: "Доживотен затвор", а не "доживотен затвор без замяна" за убиеца от Сотиря
Нови пожари избухнаха в Гърция
Нови пожари избухнаха в Гърция