НОВИНИ

Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събрание

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

След твърдата позиция на държавния глава Румен Радев днес, а вчера и на служебния премиер Стефан Янев, че актуализация на бюджета е абсолютно необходима, за да има пари за бизнес, пенсии и здраве, парламентарно представените политически сили се разединиха днес по темата.

От първата политическа сила казаха, че все още съществува възможността да се състави редовен кабинет, който би могъл да има собствена визия за актуализацията и за бюджета за следващата година.

"Реално, за да има проблем, трябва разходите да надвишават приходите - нещо, което не наблюдаваме в момента. И, когато говорим за актуализация, трябва да знаем много точно за какво ще бъдат похарчени парите", заяви Пламен Данаилов от ПГ на "Има такъв народ".

От втората политическа сила директно атакуваха държавния глава.

"Очевидно е, че в момента президентът се опитва да извива ръцете за актуализацията на бюджета и чак тогава ще връчи мандата. Само че си има конституционни процедури, той, освен че е разединител на нацията, е и рекетьор. Сигурна съм, че никоя сериозна политическа сила няма да подпише празен чек, без да е ясно кой ще харчи тези пари и за какво", допълни Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Принципната позиция на БСП остава непроменена.

"В БСП говорим, отдавна говорим, че е нужна актуализация на бюджета и правим всичко възможно да има стабилност и да бъде излъчено редовно правителство, защото в тази ситуация в страната, пред задаваща се здравна криза, най-малко ни е необходимо да има и допълнително напрежение в държавата", добави Борислав Гуцанов от ПГ на БСП.

От "Демократична България" ще вземат отношение по темата следващата седмица.

"Служебното правителство аргументира, че трябва да се актуализира бюджетът. Ние ще проучим варианта на това, което те са предложили. Аз в момента не мога да взема отношение, на парламентарна група ще го обсъждаме другата седмица. Предстои да се формират комисии, които да гласуват, последно разбрах в сряда ще стане това", коментира Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Първо трябва да е ясна проекторамката на актуализацията, казаха от ДПС.

"Актуализацията по принцип представлява и изобщо като цяло бюджетът представлява бъдещите политики, които да се реализират. Зад тези бъдещи политики трябва да застава ясно парламентарно мнозинство. Така че тепърва ще видим кой какво предлага", поясни председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" са твърдо "за" актуализация на бюджета, която да осигури необходимите пари за лекари, пенсионери и бизнес.

"Егоистично да се похвалим, още в миналия 9-дневен парламент, два пъти г-жа Капон се обръща към министър Ананиев за актуализацията на бюджета и това не беше чуто, сега продължаваме да се мотаме с актуализацията на бюджета. Накрая хората ще останат без 60 на 40, медиците без пари, пенсионерите също, докато някой се упражнява в лош политически речник в парламента, така че, да, подкрепям", подчерта Арман Бабикян от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Финансовият министър: Без актуализация през ноември може да няма пари за 50 лв. към пенсиите

Служебните министри на финансите и икономиката и днес отново обясниха защо актуализацията е задължителна.

"Пари има, но, за да се похарчат парите, това трябва да стане спрямо Закона за бюджета, а в Закона за бюджета има ограничения колко пари за какво могат да се харчат. Имаме възможности за преструктуриране с решение на Министерския съвет, вече над 1 милиард от тези възможности за преструктуриране са изядени, тоест има сравнително малко останали възможности. Затова ние искаме санкция на парламента - тези пари, които ги имаме, той да се произнесе как точно да бъдат похарчени. Ние сме дали един план за харчене така, че те да могат да стигнат до всички български граждани и фирми", подчерта служебният министър на финансите Асен Василев.

"Имаме 430 милиона готови за помощ. Обръщам се и към вас като медии, нека обърнем светлината към депутатите да си свършат работата", каза още служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Т.нар. "партии на протеста" подчертаха днес, че са доволни от възможността, която би им дал държавният глава за повече време за преговори по актуализацията на бюджета и по съставянето на кабинет, подкрепен от стабилно мнозинство. Подобна е и принципната позиция на БСП.

Дали народните представители ще съумеят да се споразумеят по състава на бюджетната комисия, а след това и да приемат бюджетите на държавата, здравната каса и общественото осигуряване, предстои да видим.

Репортери: Ирина Цонева, Десислава Маркова и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Има 33 опасни язовири в страната
Кирил Петков: Има 33 опасни язовири в страната
Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България
Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България