НОВИНИ

Вече няма опасност за населените места в Родопите

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Сложна остава обстановката над село Югово, община Лъки, където пожарът в боровата гора продължава да се разраства. Теренът е труднодостъпен и това допълнително затруднява работата на огнеборците. В близост до мястото на пожара е открито и второ огнище, към което също са изпратени екипи

Заради труднодостъпния и отдалечен терен в гасенето се включиха два екипажа с вертолети "Кугър" от авиобазата в Крумово. Бяха направени няколко обливания на местата, където не могат да влязат групите за гасене.

Високопроходими автомобили, предоставени от местното рудодобивно предприятие, качват вода с двутонни цистерни.

"По черен път 10 км и до Югово имаме асфалт още 11 км, хеликоптерът досега изсипа три пъти. От другия край се вижда, че доста близо до къщите пушека", каза доброволецът Емил Манолов.

Жителите на Югово са обезпокоени, че пожарът може да наближи домовете им.

"Пожарът е доста далече, горе, но той ще наближи", каза жителят на село Югово Любен.

"Едно момче е на почивка и пита да се прибирам ли, защото като има вятър всичко идва тук", каза Георги Дойчинов от село Югово.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност" обаче са категорични, че опасност за хората и къщите няма. За да са спокойни местните, тук ще останат два пожарни автомобила с 20 огнеборци.

"Ние сме разстановали достатъчно сили на пътя за осигуряване на неговото спиране. Осигурили сме КПП-та по пътя да не се допускат случайно хора да попадат в зоната на пожара", каза старши комисар Красимир Шотаров, директор на директор "Оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

На разстояние от 3 км горят две огнища малкото вече е локализирано.

"Предимно ръчно се осъществява пожара, което крие риск за огнеборците и служителите, които са на терен", каза директорът на Южно централно предприятие Здравко Бакалов.

"С колегата идваме да сменим колегите, които са от снощи на пожара. Мила ни е гората, всичко възможно ще направим да се овладее", каза старши лесничеят в ловно стопанство "Тракия" Любен Мишев.

Доброволци от близките населени места продължават да се включват в гасенето в отговор на призива на спасителните екипи.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на служители на "Автомагистрали" на 5 места в страната
Протест на служители на "Автомагистрали" на 5 места в страната
Сухи треви и отпадъци горят в Столипиново
Сухи треви и отпадъци горят в Столипиново