НОВИНИ

Слънчево време през почивните дни с превалявания само в планините

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 13.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Относителното захлаждане в страната днес ще продължи. Със слаб североизточен вятър ще прониква по-хладен въздух и максималните температури ще са между 30° и 35°, по Черноморието – от 27° до 29°. Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността в централните райони и в планините, където само на изолирани места ще превали.

До сутринта ще се изясни и утре отново ще бъде слънчево. След обяд отново в планинските райони ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури още малко ще се понижат – в повечето райони между 29° и 34°.

Слънчево време ще преобладава и на морския бряг, където ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 28°-29°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Чудесни условия за туризъм в планините. Ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури по най-високите върхове ще са около 10 - 12°.

По-често облачно, с валежи, на места значителни и придружени от гръмотевици, ще бъде в северните райони от континента - Скандинавския полуостров, също и в северните райони на Европейска Русия. Слънчево ще бъде на Балканите, във Франция, Южна и Централна Европа, а на Пиринеите и Апенините ще бъде и опасно горещо – в Мадрид се очакват 41°.

У нас, въпреки не толкова високите температури през уикенда, опасността от пожари в голяма част от страната остава екстремална – в районите в червено на картата евентуално възпламеняване би било много трудно за овладяване.

В неделя ще бъде слънчево, а температурите ще се повишат с градус-два. В началото на новата седмица повишението на температурите ще продължи и отново в много райони ще бъде опасно горещо. Ще бъде предимно слънчево до сряда, когато се очакват валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки, а температурите ще тръгнат надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жалко! Ивет Горанова няма да може да защитава олимпийската си титла
Жалко! Ивет Горанова няма да може да защитава олимпийската си титла
Британско момче ходи пеша, за да спаси Земята
Британско момче ходи пеша, за да спаси Земята