НОВИНИ

Има реална опасност за населените места в зоната на пожара в Родопите

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 13.08.2021
6419
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът над село Югово в Родопите се разраства. Възникнало е и второ огнище, към което също са изпратени сили и хора. Според кмета на община Лъки, има реална опасност за населените места. В гасенето на огъня се включва и вертолет "Кугър".

Пожарът е точно над село Югово, но от другата страна на Балкана. Горят повече от 100 декара борова гора. Според кмета на Лъки, преди години от там се е добивала борова смола, но сега дърветата са изсъхнали, което разгаря пожара още повече.

Лошата новина е, че има второ огнище на пожара, който е в изключително труднодостъпна местност. Рудодобивно предприятие е предоставило цистерни за качване на вода в района.

С колегата идваме да сменим колегите, които са от снощи на пожара. Като виждаме сериозно е положението. Нашата информация до тук е, че се разраства пожарът. Горе има опънати противопожарни линии, които захранват с вода. Току-що отидоха един камион и цистерни. Правят се полуси с тупалки, с подръчни материали, с лопати, мотики и така, каза Лобен Мишев - старши лесничей в ловно стопанство "Тракия".

В момента пожарът се разраства караме вода, труднодостъпно е, няма вода. По черен път 10 км и до Югово имаме на асфалт още 11 км. Хеликоптерът досега изсипа три пъти доста трудно и много задимено. Сигурно наближава до селото, от другия край се вижда, че доста близо до къщите се вижда се пушекът, каза Емил Манолов доброволец.

От пожарната в Пловдив съобщиха, че най-вероятната причина за възобновяването на пожара е, че горящи дървета са паднали върху други дървета.

Екипи и лесничеи на мястото на пожара призовават към тях да се присъединят още доброволци.

Репортер: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Пилзен се измъкна с дузпи срещу ТНС и ще играе с ЦСКА
Виктория Пилзен се измъкна с дузпи срещу ТНС и ще играе с ЦСКА
Министър Комитова: "Автомагистрали" си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране
Министър Комитова: "Автомагистрали" си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране