Доц. Киселова: Президентът трябва да постави две условия преди да връчи втория мандат

от БНТ
08:22, 13.08.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Преди да се стигне до покана, за да бъде връчен втори мандат, според мен президентът трябва да постави две условия - първото е актуализация на бюджета, за да има пари за избори, и, второ - да бъдат насрочени президентските избори. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

Ако бъде върнат втория мандат, след това много бързо ще се завърти рулетката и президентът ще бъде притиснат от срокове, обясни доц. Киселова.

Публичното право, за разлика от частното, се случва пред очите на обществото и предполагам, че дори само един народен представител, в случая, предполагам, че това ще е г-н Митов, както обявиха, ще отиде да приеме и да върне мандата, коментира доц. Киселова ситуацията с втория мандат, който трябва да бъде връчен на втората по големина политическа сила в НС, която в случая е ГЕРБ.

Политическа турбуленция: Каква ще е съдбата на третия мандат, ако ГЕРБ върнат втория

Относно казуса с оттеглянето на Пламен Николов като предложение за премиер в проектокабинета на "Има такъв народ" и гласуването вчера решение на НС, доц. Киселова обясни, че в този случай е необходим акт на парламента, тъй като при предварителната фаза при президента мандатът е бил успешен, а оттеглянето на кандидата се е случило във фазата, когато се налага НС да се произнесе.

На въпрос дали тази ситуация е повод за тълкувателно решение от Конституционния съд, доц. Киселова отговори: КС може да ни каже, че ако има акт на президента, трябва да има акт на НС, може да ни каже, че е достатъчно да се оповести... Правото е живо, но животът винаги е по-богат от правото.

Партиите, когато се явяват на изборите, се явяват със заявка, че искат да участват в управлението. За напред онзи, който води преговорите, ще трябва да ги води доста по-отговорно и убедително, тоест да не оттеглят бъдещите партньори подкрепата си, смята доц. Киселова.

Какво ще се случи с втория и третия мандат?

Тя коментира и размяната на реплики в парламента вчера, след като Татяна Дончева оприличи председателя на НС Ива Митева на болонка, а тя ѝ отговори, че тази порода кучета може да има много силен характер.

Напрежението от изминалите седмици, в които партиите водиха преговори и си разменяха реплики пред медиите, а след това тези реплики се пренесоха в парламента, показва едно - политиците ни не са на онова ниво, което очаквахме, че ще поддържат, давайки заявка, че ще възраждат парламентаризма. Предполагам, че след размяната на обидни реплики напрежението вече спада.

По Конституция: Какъв е правилният ход според основния ни закон?

Според доц. Киселова да се говори за конституционна криза е много тежка присъда.

Кризите са политически, Конституцията във всеки един момент, в който се наложи, се прилага. Конституционна криза ще има тогава, когато поне два от трите основни органа - Парламент, Министерски съвет, Президентство, не функционират.

Така че, към настоящия момент кризата е само политическа, допълни доц. Киселова.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
„Властта говори! Открито“: Вицепремиерът Атанас Пеканов отговаря на въпроси на граждани и медии
„Властта говори! Открито“: Вицепремиерът Атанас Пеканов отговаря на въпроси на граждани и медии
60 години от началото на строежа на Берлинската стена
60 години от началото на строежа на Берлинската стена