НОВИНИ

Политическа турбуленция: Каква ще е съдбата на третия мандат, ако ГЕРБ върнат втория

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 12.08.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Патова ситуация около мандатите за съставяне на правителство, след като от "Има такъв народ" се отказаха да излъчат кабинет. Всички сметки показват, че без подкрепа от партията на Слави Трифонов не може да се реализира трети мандат, ако ГЕРБ спазят обещанието си и върнат втория на президента.

Основната тема, която беше коментирана днес в кулоарите на парламента, е съдбата на третия мандат, ако предположим, че ГЕРБ изпълнят обещанието си и втория го върнат на президента Радев. Всяка една от трите потенциални партии, за които се предполага, че държавният глава може да предпочете, за да връчи този мандат, а именно "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" декларираха, че са готови да направят опит да съставят правителство. Всяка една обаче от тях имаше различно виждане по начина, по който това трябва да стане.

От "Демократична България" заявиха, че съдбата на третия мандат зависи изцяло от "Има такъв народ".

"Ако "Има такъв народ" са готови да разговаряме по формулата за 6 или 8 месеца да излъчим правителство, което да преведе страната през зимата, тогава с третия мандат ние можем, само че този път по смисления начин с разговор, със споразумение, с ясно поемане на отговорности да осигурим управлението. Ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане ясно", заяви Христо Иванов.

Христо Иванов: ИТН показаха шокираща липса на култура в разговорите

Ако президентът предложи мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме!", те са готови с програмен документ, с приоритети, срокове и кабинет, съставен от успешните служебни министри и без партийни лица.

"Ще предложим Пътна карта с 15 точки, стъпките, които формациите извън ГЕРБ и ДПС да предприемат, за да българските граждани да получат това, от което имат нужда - стабилно правителство с насочен мандат за следващите 6-8 месеца, което да извади България от плитчините и да не допусне държавата да изпадне в будна кома", коментира Мая Манолова.

Мая Манолова: Ще предложим пътна карта за стабилно правителство поне до следващата пролет

От "Има такъв народ" обаче отказват всякаква подкрепа на доскорошните си потенциални партньори.

"Всички са работили заедно. Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше "шефе", Мая Манолова беше в БСП и викаше: Спасете Орешарски или какво беше - Дайте шанс на Орешарски, гласува Делян Пеевски с едната си ръчичка, с която е натискала бутона за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва. Да се оправят", заяви Тошко Йорданов.

ИТН: Не сме проблем, а решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори

От левицата призоваха към разум.

"Мисля, че е възможно да има и разум. Особено когато се разбере, че третият мандат е единствената възможност. Или стабилност, правителство и спокойствие, или нови избори през зимата", коментира Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Възможността е в третия мандат

От ДПС предупредиха да се спре с езика на омразата и да се мисли държавнически.

"С анти ДПС реторика нито здравната криза, нито икономическата криза, нито социалната криза, нито политическата криза ще бъдат решени. Така че ние не само ще разговаряме с тях. Ние призоваваме за съдържателен диалог", каза Мустафа Карадайъ.

Хамид Хамид, ДПС: Нямам представа каква ще бъде процедурата

От ГЕРБ заявиха, че са готови на диалог с всички.

"Ако някой иска да разговаря с нас, ние сме на линия. Ние бяхме готови да служим честно в опозиция, да бъдем и конструктивна и силна опозиция, каквато е нужна в парламента, но не виждаме такова желание и от другите партии", заяви Даниел Митов.

Даниел Митов, ГЕРБ: Ако някой дойде да говори с нас, ние сме отворени

Митов потвърди, че ГЕРБ няма намерение да състави правителство с втория мандат, който по закон ще отиде при тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с балообразуването във ВУЗ заради профилирането в 11-и и 12-и клас
Проблеми с балообразуването във ВУЗ заради профилирането в 11-и и 12-и клас
Министър Денков потвърди: Няма проблем с юридическото образование на Иван Гешев
Министър Денков потвърди: Няма проблем с юридическото образование на Иван Гешев