НОВИНИ

Британски учени: Колективният имунитет е невъзможен при Делта-варианта

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:35, 12.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Делта-вариантът на коронавируса прави колективния имунитет невъзможен, твърдят британски учени. Те поставят под въпрос и прилагането на бустерна доза ваксина. Също британски изследователи са открили, че синдромът на кръвни съсиреци след ваксината на "Астра Зенека" е много рядък, но с висока вероятност от летален край.

Синдромът на кръвните съсиреци след първата доза от ваксината на "Астра Зенека" е изключително рядък. Въпреки това той носи голям риск от смърт и може да се прояви при иначе млади и здрави хора. Това показва проучването на британски изследователи.

По-точно - при хора под 50 години, кръвните съсиреци са при един на 50 000 души, които са получили ваксината. Учените са проучили симптомите и резултатите при 220 възможни или потвърдени случаи в британски болници в периода 22 март - 6 юни. Възрастта варира от 18 до 79 години.

"Важно е да се подчертае, че подобна реакция на ваксината на "Астра Зенека" е много рядка, казва водещ британски хематолог.

При 50% от проучваните случаи не е имало предишни заболявания.

Друго проучване на изследователи от университета в Оксфорд води до извода, че колективният имунитет не е възможен при Делта-варианта на коронавируса.

Това е в сферата на митичното, казва директорът на Групата за разработване на ваксини в Оксфорд Андрю Полард.

Професор Полард поставя под въпрос и бустерните дози.

"Дори ако нивата на антитела, предизвикани от ваксината, намаляват, нашата имунна система вероятно ще помни ваксинацията в продължение на десетилетия и ще предложи степен на защита, ако е изложена на вируса. Така че в този момент няма причина за паника", уверява професорът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ с реакция на доклада за изборите на ОССЕ. БНТ категорично спазва закона
СЕМ с реакция на доклада за изборите на ОССЕ. БНТ категорично спазва закона
Разказ на оцелял по чудо след катастрофата с хеликоптер в Камчатка
Разказ на оцелял по чудо след катастрофата с хеликоптер в Камчатка