НОВИНИ

Пари има, но без актуализация на бюджета не могат да се насочат за пенсии, бизнес и здраве (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:00, 12.08.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет поиска депутатите да отделят време, за да приемат спешно актуализацията на бюджета. Служебният премиер Стефан Янев определи политическата ситуация като трудна за прогнозиране и сложна дори за експертите. След заседанието на МС служебният финансов министър Асен Василев заяви, че в момента заради добрите приходи пари в държавата има достатъчно, но без актуализация законът не позволява те да бъдат насочени за пенсии, бизнес и здраве.

Политическата ситуация в момента може да доведе до сериозна нестабилност в държавата, прогнозира служебният премиер. Затова и призова депутатите да намерят време за дебат по актуализацията на държавния бюджет и тези на здравната каса и общественото осигуряване.

"Без такава актуализация в следващите месеци до края на годината, през есента ще бъде особено трудно и в условията на задаващата се здравна криза, както съветват специалистите, че тенденцията е точно такава, ще бъде много трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими както по отношение на бизнеса, по отношение на стопанската инициатива на гражданите, така и по отношение на здравната система и нейната адекватност по овладяване на кризата, а също и по отношение на социалната система", заяви министър-председателят.

Депутатите да се съобразят с желанията на хората, които са ги избрали, за да се избегне социално напрежение наесен, посъветва още Янев.

Асен Василев: Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи

Финансовият министър пък обяви, че в момента пари в хазната има и то много, но според закона за бюджета, в който са разписани както приходната, така и разходната част, те не могат да се харчат без санкция на парламента с актуализиране на бюджета.

Над 2 милиарда допълнителни приходи до края на годината над заложените в бюджета - е прогнозата на финансовия министър и то при тежка ковид криза. Ако тя не е толкова тежка, приходите могат да бъдат и по-високи.

Приходите за първото шестмесечие на тази година са 24,758 милиарда лева или със 3,3 милиарда повече от миналата година. За шестте месеца има не дефицит, а излишък от 118,2 милиона лева.

Предварителните данни показвали, че излишъкът ще нарасне значително до над 700 млн. лв. А добрата приходна част от бюджета се дължала отчасти на по-добрата икономическа ситуация и отчасти на по-добрата събираемост.

"Тези пари ги има, събрани са или ще бъдат събрани до края на годината, но без санкция на парламента няма как да бъдат насочени към тези пера и те да отидат към хората, които имат нужда от тях", коментира Асен Василев.

Затова и Василев "умолявал парламента да действа", за да може да има средства да бъдат посрещнати нуждите на българските граждани, които не са предвидени в текущия закон за бюджета. До момента извън заложените в него 1,196 млрд., са дадени още 1,94 млрд. лв., тоест двойно над предвиденото.

"Възможностите за допълнително преструктуриране на разходите, за да подпомагаме бизнеса и здравеопазването и пенсионерите, и да проведем новите избори, са много силно ограничени, тъй като вече сме използвали 1 млрд.", обясни финансовият министър.

Важният въпрос сега по думите на Василев бил докога ще стигнат максимално одобрените в бюджета разходи. За момента било разчетено всичко да работи без проблем до края на август. След това можело да се правят допълнителни преструктурирания, да се активира и наличният буфер от над 350 млн., така че да се покрие помощта от 50 лева за пенсионерите през септември и октомври, но с много трудности и без допълнителната помощ 60 на 40 за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестгодишният Захариев втори на турнир на Европейския съюз по шахмат
Шестгодишният Захариев втори на турнир на Европейския съюз по шахмат
Цвeтoмир и Cтeфaн Нaйдeнoви питат защо са включeни в списъка пo закона "Мaгнитcки"
Цвeтoмир и Cтeфaн Нaйдeнoви питат защо са включeни в списъка пo закона "Мaгнитcки"