НОВИНИ

Код жълто за опасно горещо време и днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 12.08.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Код жълто за опасно горещо време е в сила и днес на много места в страната.

Температурите днес ще бъдат с градус-два по-ниски, в по-голямата част от страната между 32° и 37°. В близките часове ще бъде предимно слънчево, но на отделни места, главно в Централна България и в планинските райони от Южна, ще превали и прегърми.

Вятърът ще е слаб до умерен, в западната част на страната от север-северозапад, а в източните райони постепенно ще се ориентира от североизток.

Предимно слънчево ще бъде и утре. Временни увеличения на облачността ще има преди обяд над Източна България, а след пладне над централните райони и планините. Ще бъде почти без валежи. По-хладен въздух ще прониква със слаб вятър от изток-североизток, температурите още малко ще се понижат и ще са между 30° и 35°, но остава в сила опасността от пожари в по-голямата част от страната. В районите в червено рискът е от най-високата степен - екстремален.

По Черноморието също ще е слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в часовете преди обяд, със слаби превалявания от дъжд на места по южното крайбрежие.
Ще духа умерен североизточен вятър. Ще бъде по-хладно с максимални температури между 27 - 29°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

И в планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и само на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб, по високите и открити части - до умерен вятър от север. Максималните температури в курортите ще са 23 градуса на Алеко, до 30 в Банско.

Поглед и към континента - облачно, със значителни валежи и гръмотевици, ще бъде времето в Европейска Русия, както и на Британските острови. Слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров и в по-голямата част от Западна Европа, а също и на Балканите. Изолирани валежи ще има само в източната половина от полуострова.

В събота у нас температурите ще останат почти без промяна. Ще бъде слънчево, с повече облаци след обяд в планините, където не са изключени и превалявания. В неделя и в началото на новата седмица ще бъде слънчево, а температурите отново ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплатиха над 1 млн. лв. на екскурзоводи и планински водачи
Изплатиха над 1 млн. лв. на екскурзоводи и планински водачи
Кирил Десподов пропуска първия мач срещу Малмьо
Кирил Десподов пропуска първия мач срещу Малмьо