НОВИНИ

От втори опит: НС прие оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер от ИТН

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:06, 12.08.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът гласува оттеглената кандидатура за премиер на Пламен Николов. Казусът обаче се заплете още повече и стигна до патова ситуация след като "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала като определиха предложеното решение за фарс. Липсата на кворум провали първия опит за гласуване и наложи свикване на председателски съвет. ГЕРБ излезе с контра решение - поискаха корекции в проекторешението.

След председателския съвет, при втория опит парламентът успя да гласува и прие оттеглянето на Пламен Николов за министър-председател. Това стана в отсъствието на "Има такъв народ".

След създадения вчера прецедент дали казусът е в полето на президентството или парламента, днес депутатите само констатираха, че приемат оставката на Пламен Николов и с това казусът е приключен.

Преди това обаче от ИТН напуснаха залата.

"След като тези дни говорихте за исторически шанс, сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно, така както винаги сте били, така че престанете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори. Затова сега ПГ на ИТН ще излезе от пленарната зала, за да не участва в този фарс и да ви остави заедно, каквото е вашето желание, и ще върне веднага, след като това приключи", заяви Ивайло Вълчев от ИТН.

ИТН: Не сме проблем, а решение на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори

Въпреки излизането от зала, дебат имаше. Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" остро разкритикува председателя на НС Ива Митева, заради решението, което вчера тя е подписала, а днес то е било скъсано и внесено без подпис.

"Те не били проблема, били решението. За кого и за какво решението? Значи, ако целта е да направим държавата на дреп, да направим така щото всички институции да бъдат оплюти, осмени, унищожени, делегитимирани, аз мисля, че това е пътя", каза Татяна Дончева, ПГ на ИБГНИ.

"Всички ние имаме отговорност за състоянието на нашата държава. И всички ние оттук следващите седмици и месеци трябва да направим възможното да осигурим добро управление на българските граждани - не лош политически театър, не изкривяване на конституционните процедури, така че да обслужат предварително зададен сценарий", каза Атанас Славов, ПГ на ДБ.

"С подобно решение ще създадем демон, от който съм сигурен, ще се възползват вече не юридически, а политически всички кандидати за министър-председател оттук занапред, които виждайки, че няма да съберат необходимото мнозинство по лични причини ще подават заявление, че не искат да бъдат гласувани в зала. Нека не допускаме това нещо. Съобразявайки се с волята на кандидата да приемем решение, с което не го избираме и да уведомим за това президента", каза Росен Желязков, ПГ на ГЕРБ.

"Как бихте спрели който и да било кандидат за министър-председател да направи същото? Как? И верният отговор е - няма как. Да, съгласен съм, проектът за решение не е перфектен, но правото е живо, то се променя, в конкретния случай ние го променяме, вие не можете да спрете утре никой никога да направи каквото реши", каза Николай Хаджигенов, ПГ на ИБГНИ.

"Аз не знам вече не знам, нямам представа след това гласуване премиер ли съм или не съм, питайте тях защо са направили така", каза Пламен Николов, ПГ на ИТН.

При първото гласуване от ГЕРБ не дадоха своя вот. След събрания кворум обаче, веднага направиха това, като заявиха, че по този начин предотвратяват задаващата се парламентарна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров: Ресторантьорите не са доволни, че има план
Стойчо Кацаров: Ресторантьорите не са доволни, че има план
Политически реакции: Накъде след края на първия мандат?
Политически реакции: Накъде след края на първия мандат?