НОВИНИ

Христо Иванов: ИТН показаха шокираща липса на култура в разговорите

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 12.08.2021
5297
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" бяха решили, при положение, че за да излъчи правителство трябват 121 гласа, те с 65 гласа и с изключително авторитарен подход, могат да наложат еднопартийно управление. Това е нещо, което върви против правото на вота - защото избирателите не дадоха на никой ексклузивно право на еднопартийно управление. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Когато имаш 65 гласа и нямаш структурирано мнозинство около програма и координация как се взимат решения, ти минаваш към едно плаващо мнозинство - тоест всеки ден трябва да търгуваш, обясни Христо Иванов.

Стилистиката, концепцията плюс хората, които бяха излъчени - исторически, вероятно това е най-неубедителният състав, предлаган от МС, смята Иванов.

Той допълни, че парламентарната група е била изправена пред опцията да гласува празен чек - без предварителни имена, без споразумение.

ИТН показаха шокираща липса на култура в разговорите, това е върхът на некоректността, подчерта още съпредседателят на "Демократична България".

Искам да стане много ясно - ние оценявахме от самото начало правителството, което ще доминира от ИТН, като много рисково начинание именно заради това тяхно поведение.

Кой ще получи мандата е технически въпрос и е хубаво ние да го изговорим помежду си и да предложим на президента. Ако ние се разберем, тогава това е предлагане на решение и по никакъв начин не обвързва президента и не му пречи да си упражни правомощията, обясни Иванов.

Ние вероятно сме единствената партия, която може да отиде на избори без притеснение, категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Ще предложим пътна карта за стабилно правителство поне до следващата пролет
Мая Манолова: Ще предложим пътна карта за стабилно правителство поне до следващата пролет
Край на казуса с проектокабинета на ИТН, парламентът гласува решение
Край на казуса с проектокабинета на ИТН, парламентът гласува решение