НОВИНИ

Филип Попов, БСП: Изходът от политическата криза би бил редовен кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 12.08.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Призоваваме от доста време насам за разумност и диалогичност, за разделение на институциите и властите, всеки да си гледа своята компетентност и работа, защото пред България предстоят наистина много тежки изпитания. Това каза в "Денят започва" Филип Попов от "БСП за България".

Според него основните проблеми пред страната в момента са нивото на заразени заради новата ковид вълна, бежанският натиск във връзка със случващото се в Афганистан и повишаването на цената на електричеството. По думите на Попов сме изправени пред много тежка есен и зима.

"Изходът от политическата криза би бил един редовен кабинет. За да се стигне до него, е необходима диалогичност, държавническо мислене и поемане на отговорност пред българските граждани", заяви Филип Попов.

Той подчерта, че от БСП никога не са се намесвали в компетентността на други институции, включително и на президентството.

Причините са много и те не са заложени само в служебния кабинет, само че министър-председателят каза, че следва да има парламент, за да се направи промяна в Закона за енергетиката и цените да тръгнат надолу. В момента обаче се намираме в политическа криза и това няма как да стане, смята Попов.

По думите му голяма част от вината за задъхването на болниците, лекарите и целия медицински персонал в ковид отделенията е на предното правителство.

"Усмихнати физиономии видях от страна на ГЕРБ във връзка с това, което се случва в НС, само че това, за съжаление, не показва, че всяка една от партиите, което ние призовахме да надмогне егото си, да надмогне партийния си интерес и да защити в крайна сметка националния си интерес", заяви Попов.

"Трябва да се разберем по няколко приоритета, които са важни за държавата, да дадем срок на това редовно правителство, което да изпълни тези няколко приоритета с адекватни мерки предвид предизвикателствата, които предстоят", допълни той.

Попов каза, че служебното правителство е с вързани ръце, тъй като в актуализацията на бюджета част от парите идват по Плана за възстановяване и устойчивост, който още не е внесен в Брюксел. От друга страна, служебното правителство отказва да го внесе, а редовното иска да го преработва.

"Трябва да има политическа воля, за да може този парламент да съществува, да работи, за да направи всичко е необходимо да се посрещнат тези предизвикателства", заключи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов, ГЕРБ: Ако някой дойде да говори с нас, ние сме отворени
Даниел Митов, ГЕРБ: Ако някой дойде да говори с нас, ние сме отворени
Хамид Хамид, ДПС: Нямам представа каква ще бъде процедурата
Хамид Хамид, ДПС: Нямам представа каква ще бъде процедурата