НОВИНИ

Политически реакции: Накъде след края на първия мандат?

Николай Минков
от Николай Минков
12:01, 12.08.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението в парламента започна още преди началото на заседанието. Преди да е ясна съдбата на първия мандат и гласуваната оставка в парламента се завъртя въпросът за втория мандат и неговата съдба. Оказа се, че всички партии, които потенциално могат да получат мандата, са готови да го вземат и декларираха желанието си на широка парламентарна основа да проведат преговори, разговори, които да легнат върху публичност, върху ясна програма за обществото, за да бъде изпълнен този мандат.

На другия полюс бяха от "Има такъв народ", които попитаха тези бъдещи мандатоносители с кого ще подпишат споразумение.

От втори опит: НС прие оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер от ИТН

"Четирите партии, извън ГЕРБ и ДПС, ако "Има такъв народ" все пак се осъзнаят и не тласнат страната към избори само защото не става тяхното, да седнем и предварително да изработим формула за едно краткосрочно управление - с диалог, с писмено споразумение. това ще бъде управление, за което никой не е гласувал като такова и в този смисъл то не може да трае повече от една година . Аз мисля, че реалистичния срок е 6 до 8 месеца, до пролетта и ранното лято и тогава да отидем на избори и избирателят да репи кой трябва да управлява страната", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който беше гост в "Денят започва".

"По-важно е друго, разговорът да бъде насочен към бъдещето. Ние ще представим пътна карта за реализиране на третия мандат, независимо от това на кого бъде представен. Така че, ако наистина депутатите, парламентарните групи са отговорни към българските граждани, към проблемите в страната - и към идващата четвърта вълна на ковид, и липсата на актуализация на бюджета, липсата на средства за сектор здравеопазване", заяви Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Ако продължаваме да се крием зад думи като пътна карта, антикризисно правителство, правителство на спасението, в името на Майка България, прощавайте, но не само са клишета това, зад тях се крият нездрави интереси", заяви Филип Станев от "има такъв народ".

"Създадоха политическа криза, която скоро може да се превърне в икономическа. Трябва да се справяме с инфлация, с нова вълна от ковид, трябва да подготвим учениците за новата учебна година и евентуално за дистанционно обучение. Изходът е в стабилно правителство, подкрепено от мнозинство, но видяхме, че партиите, които трябваше да го направят и върху които лежеше отговорността за това, не успяха да се справят. Това, което ще направим, е да изпълним конституционната процедура. Имаме вече номиниран кандидат за министър-председател, ще кажем имена на потенциални министри и оттам нататък ще върнем мандата, за да не бавим процедурата", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Чакаме втория мандат, доколкото разбрахме вчера от господин Борисов, ако това е последно, разбира се, че при него всичко е предпоследно, той няма да се реализира. Естествено и ние няма да подкрепим и възможността е в третия. Това е последна и кризисна ситуация, но да се надяваме да проявим разум. Избори на прага на зимата, с ковид криза, с липса на бюджет, на икономическа и социална криза, ще бъде голямо изпитание", коментира Корнелия Нинова, лидер на БСП.

"Виждате няма продължение на демокрацията, искахме да възстановим, то отиде в съвсем друга посока.

-БНТ: Накъде тръгна според вас?

"Лошо за България. Вие как мислите, не е ли така", каза Рамадан Аталай от ДПС.

В ситуация, в която не е ясно кога в България ще има редовно избрано правителство, все по-актуален става въпросът какво се случва с актуализацията на бюджета. Този въпрос постави в кулоарите на парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който заяви, че в момента министерството му е изхарчило близо 350 млн. лева за мерки срещу COVID-19 за хората на първа линия срещу бюджет от само 40 млн. Той обясни, че тези средства са взети по перата на другите ведомства, но ако няма актуализация, действията на другите министерства в условията на финансов дефицит са силно заплашени.

Стойчо Кацаров: Ресторантьорите не са доволни, че има план

"Моят апел към Народното събрание е независимо от всичко друго да намерят време ида приемат актуализация на бюджета, ако не им харесва да коригират, но така или иначе каквото и да се случи от тук нататък без тази актуализация може да стане много проблематично не само по отношение на ковид", заяви Стойчо Кацаров.

Работата на парламента продължава с изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров по проблемната тема със съдбата на детската болница. Предвидено е и изслушване на шефа на НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От втори опит: НС прие оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер от ИТН
От втори опит: НС прие оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер от ИТН
Младите ни националки по баскетбол с първа победа във Финландия
Младите ни националки по баскетбол с първа победа във Финландия