НОВИНИ

Стефан Янев: Без актуализацията на бюджета се задава криза

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:04, 12.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерският съвет поиска спешна актуализация на бюджета. Служебният премиер Стефан Янев настоя депутатите да отделят време, за да прекроят държавната план-сметка и определи политическата ситуация като трудна за прогнозиране и сложна дори за експертите.

Притеснява ни, че тази ситуация може да има негативно влияние върху стабилността в държавата. Всичко това води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда, каза премиерът.

Без такава актуализация в следващите месеци до края на годината, през есента ще бъде особено трудно и в условията на задаващата се здравна криза, както съветват специалистите, че тенденцията е точно такава, ще бъде много трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими както по отношение на бизнеса, по отношение на стопанската инициатива на гражданите ,така и по отношение на здравната система и нейната адекватност по овладяване на кризата,а също и по отношение на социалната система. За да избегнем социално напрежение през есента е желателно депутатите да имат предвид хората ,които са ги избирали и какви са техните желания и виждания за предвидимост и адекватност в ситуацията, обясни Стефан Янев.

Асен Василев: Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи

След заседанието на МС, служебният финансов министър Асен Василев също коментира ситуацията в бюджета на държавата.

Приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост. Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета, обясни финансовият министър.

Той е категоричен, че актуализацията на бюджета е необходима, тъй като ако не се извърши, допълнителните приходи няма как да бъдат реализирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Влизането на Кепа беше планирано
Томас Тухел: Влизането на Кепа беше планирано
Без гостуващи фенове в европейските мачове през септември
Без гостуващи фенове в европейските мачове през септември