НОВИНИ

Министри поискаха НС да гласува актуализацията на бюджета, за да сме готови при нова ковид вълна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 06.08.2021
5101
Чете се за: 15:42 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе работна среща с министри от кабинета за състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната.

Бяха разгледани всички аспекти на готовност на държавата по отношение на здравната система, образованието, мерките, които засягат бизнес, включително туристическия бизнес, социалната система.

Общото заключение, изразено от всички министри е, че до момента разполагането на бюджета е изчерпан в голям процент и призивът е към парламентарно представените партии в НС да намерят време и воля до края на месеца да гласуват предложенията за промени в Държавния бюджет, и в бюджета на НЗОК, НОИ, което ще даде възможност на социалните системи, както и системата на здравеопазването, да подготвят и да осигурят българските граждани при развитие на следваща вълна. Това информира след срещата служебният премиер Стефан Янев.

На срещата свои доклади представиха Стефан Янев, служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, служебният министър на туризма Стела Банкова, служебният министър на образованието Николай Денков и служебният министър на финансите Асен Василев.

В началото на разговорите президентът Румен Радев уточни, че днешната среща не е да се определя или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни учреждения и училища, а да се информират българите как правителството управлява кризата и какви са мерките, които ще бъдат предприети.

"Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка трябва да има ясно разписани мерки", каза президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме ясен и подробен план, включително и как да се разгърне здравната система, за да минимализираме последствията от пандемията.

Радев повтори, че целта не е да се затварят бизнеси и държавата, но какво трябва да се направи, за да останат в максимална степен да функционират бизнеси.

Радев призова здравния министър за гаранции за спокойни и нормални условия на лекарите и медицинските специалисти. Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветено на евентуална нова вълна.

Освен тази криза има и криза с пожарите, на вратата чука и мигрантска криза и политическа криза, каза президентът.

КРИЗАТА С ПОЖАРИТЕ

Радев информира, че у нас пожарите са овладени, но пожарът в Република Северна Македония е на километри от границата ни. Призова да се отговори подобаващо за помощи за хората, пострадали от пожарите.

Премиерът Стефан Янев информира, че е направено работно съвещание за действия за превенция и борбата с пожарите.

"За съжаление картината не е никак радостна и трябва да бъдем бдителни. Наистина пожарите в момента са овладени, но опасността е налице", каза той.

България е изпратила екипи към Република Северна Македония, за да може пожарът да не премине нашата граница, увери той.

Янев призова общинските власти на всички пострадали места да задействат комисиите, които оценяват щетите. Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкова по-бързо може да се вземе решение и да се подпомогнат пострадалите.

Министърът на социалната политика Гълъб Донев заяви, че 540 лв. помощ за семействата на загиналите в пожарите горски служители не е достатъчна, но тя е съгласно Кодекса за социално осигуряване. Може да бъде отпусната обаче наследствена пенсия. Промяна в нормативната уредба в момента не се налага, защото няма да бъдат обхванати всички случаи.

МС обсъжда и варианта да се отпусне целева помощ на семействата на загиналите. Следващата седмица ще има решение а това, каза Донев.

След срещата премиера Янев каза, че държавата трябва да помага на пострадалите. С финансовия министър Асен Василев е обсъдена възможността да се намерят резерви в бюджета и да се окаже помощ на пострадалите общини, пострадалите хора и техните имоти, и на семействата на загиналите.

ЗДРАВНАТА КРИЗА

За здравната криза премиерът Янев каза, че разчитат на експертизата от МЗ, както и на подготвения от тях план, който трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат. Служебният премиер каза, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои бизнеси може и да не отворят след това.

За ваксинацията Янев заяви, че по информация новият вариант Делта преминава по-леко при ваксинирани.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров повтори думите на президента, че по мнението на повечето експерти страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, броят на активните случаи е значително по-малък, в сравнение със съседните страни. Но тенденцията очертава, че до 7 - 10 дни ще навлезем в т.нар. оранжева зона или второ ниво на опасност - над 100 случая на 100 000 души.

Кацаров заяви, че Министерство на здравеопазването има разработен план за вариантите за разпространение на вируса, включително и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, лекарства. Има и разработен вече протокол за поведение.

Всяка една от областите има необходимата степен на готовност за посрещане на пациенти с Ковид, има необходимата осигуреност на лекарства за лечение, направени са стъпки за осигуряване на резерви - допълнителни количества лекарства.

Страната ни в голямата си част е готова да посрещне следващата вълна от Ковид, каза здравният министър.

Това, което не може да се промени, е ниското ниво на ваксинация, резултат от катастрофално стартиралата ваксинация с липса на ваксини и противоречиви послания, което създаде отношение против ваксините, допълни той.

Кацаров цитира положителна статистика - до този момент близо 70% от лекарите са с поставени ваксини, а броят на ваксинирани хора над 60-годишна възраст е голям.

Близо 1 млн. души са получили по една доза от ваксините.

Кацаров каза, че се нуждаят спешно от актуализация на бюджета, тъй като всички резерви по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани напълно.

Променена е методиката за заплащане, но ако НС не приеме спешна актуализация, няма да има никакви резерви да се посрещнат нарастващите нужди от финансиране по време на епидемията, в това число на лекарства. Нужна е актуализация и на бюджета на НЗОК, която играе голяма роля при нова вълна, допълни още служебният здравен министър.

Той подчерта още, че основната отговорност за това колко добре ще се справим с кризата е на всеки нас.

На въпрос на президента здравният министър заяви, че е необходима финансова подкрепа по отношение на допълнителните заплащания, свързани с Ковид. Тази подкрепа не може да бъде отлагана и той се надява НС в максимално бързи срокове да реши този проблем.

Системата разполага с достатъчно тестове, предпазни облекла, препарати за дезинфекция, увери здравният министър.

СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и заетостта са готови, информира социалният министър.

Продължава мярката 60 на 40, но при променен дизайн. Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли.

Министър Гълъб Донев апелира НС да разгледат актуализацията на бюджета, за да може да продължи тази подкрепа. Ако актуализацията не се случи бързо, трябва да се търсят резерви в бюджета и за 50-те лева добавка месечно за пенсионерите.

Донев информира, че регистрираните безработни до началото на август са 165 557 души, което е 5.04%. Това е най-ниската безработица до момента, уточни той. Проблемът е недостигът на квалифицирана работна ръка.

Министерството е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова вълна. Осигуряването на средства са чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП "Човешки ресурси". Донев цитира и мерки за подкрепа на хотелиерството и туризма. Мярката "Запази ме +" в променен вид също има готовност да бъде стартирана. Предлагат се мерки и в областта на социалните услуги - патронажна криза.

СИТУАЦИЯТА В ТУРИЗМА

Към днешна дата имаме сравнително нормално протичащ сезон, каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

Тя информира, че за сектора всяка здравна мярка трябва да бъде свързана с мярка за икономическо подпомагане. Информира, че се извършва контрол за спазване на правилата в местата за настаняване. Постигнато е създаването на т.нар. здравен протокол, който посочва при различни състояния на епидемичната обстановка в страната какви мерки трябва да бъдат взети от местата за настаняване и заведенията за хранене.

Според протокола са обособени две места за настаняване за контактни лица, които трябва да бъдат карантинирани. Едното място е на Северното Черноморие, другото на Южното Черноморие.

Предложена е система за насърчаване на ваксинирането чрез ваучери и разплащателни карти, информира още Балтова. Етикет "100% ваксиниран персонал" вече има един от големите курортни комплекси, а в понеделник такъв етикет ще се сложи и на големи туроператорски фирми в страната.

Освен мярката 60/40 и 50/50, се изпълнява и мярката за субсидиране на чартърните полети с 35 евро на седалка. В процес на изпълнение е и втора фаза за туроператорите, които не са успели да възстановят вземанията от своите клиенти. Подпомагат се и екскурзоводите. Продължава мярката за безплатна почивка на учениците, което подпомага всички части на туристическия бизнес. "Програмата върви отлично", каза Балтова.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО

Усилията на Министерството на образованието са насочени към 3 групи дейности, свързани със старта на новата учебна година, информира служебният министър на образованието Николай Денков.

Първата група е насока за действия в епидемични условия. Първият вариант на плана е готов и след обсъждане, в края на август, ще бъде сведен до знанието на директорите и учителите.

Втората група дейности е свързана с подготовката за евентуално преминаване към дистанционно обучение. Анализът показва, че има деца, които се затрудняват много при дистанционно обучение. Част от проблема е свързан с липсата на електронни устройства. Липсват около 43 000 устройства по училищата - необходимите средства са осигурени. Липсва и достъп до интернет до много места, което по скоро е въпрос на организация.

"За нас е ключово максимално обучението да бъде в присъствена среда, което е много по-качествено. Заради това третата група дейности е свързана с увеличаване на дела на ваксинираните в нашата система", каза Денков.

Той информира, че около 40% от директорите и 30% от учителите са ваксинирани до юли. Това не е достатъчно и за да не се поставя системата в риск, е започнала кампания, която се стреми да предаде най-важната медицинска информация за ползата от ваксините. Договорено е със социалните партньори да се дава до два дни отпуска след ваксиниране.

АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА

Икономиката се възстановява бързо и бизнесите работят, информира от своя страна министърът на финансите Асен Василев. Чрез преструктуриране на разходни пера в бюджета мерките за бизнеса са продължени до края на август.

В актуализацията на бюджета са заложени 1.6 млрд. допълнителни приходи от платени данъци и осигуровки. От тях 1.1 млрд. вече са събрани, каза Василев.

"Нямаме притеснение, че при тежка ковид вълна, тя ще може да бъде изпълнена", допълни още той.

С тези допълнителни приходи може да се финансират всички здравни мерки, подкрепа за бизнеса, авиацията, финансиране на всички програми и актуализация на пенсиите, пари за провеждането на нови избори. Предвижда се да бъде възстановен Фонда за бедствия и аварии, в случай на бедствия до края на годината.

По думите му това е един много балансиран бюджет. Една актуализация, която подсигурява подготовката на системата и финансово подсигурява всички планове, чути до момента, така че да не се търсят разходи от пера, където няма как да се вземат или да се правят преструктурирания, защото голяма част от преструктуриранията са вече изчерпани.

Василев призова депутатите да разгледат актуализацията на бюджета бързо, защото ако има забавяне, ще се прави отначало, а това ще постави в много затруднена ситуация следващия финансов министър.

Вижте повече в репортажа на Зоя Велинова.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Живков: За "Белене" са изхарчени още 10 млн. лв. за последните три години
Андрей Живков: За "Белене" са изхарчени още 10 млн. лв. за последните три години
Стотици мъртви раци в Стара река в Карлово
Стотици мъртви раци в Стара река в Карлово